Pametna lopta "ukrala" pogodak Cristianu Ronaldu

FIFA-ina inovacija za ovo Svjetsko prvenstvo, lopta s inercijskim senzorima, poslužila je i u pravilnom pripisivanju pogotka s utakmice Portugal-Urugvaj onome tko je za njega zaista zaslužan

Sandro Vrbanus utorak, 29. studenog 2022. u 17:04
📷 Adidas
Adidas

Brojne tehnologije koriste se na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, a neke od njih i prvi puta vidimo na ovako velikoj sceni. Do sada smo se najviše bavili analizama VAR tehnologije, koja je od sada potpomognuta i podacima iz pametne lopte, no malo tko je očekivao i da će ista tehnologija biti iskorištena i za pravilno pripisivanje zgoditaka nogometašima. No, upravo to se dogodilo ovoga ponedjeljka.

Na utakmici reprezentacija Portugala i Urugvaja, prvi je pogodak postigao proslavljeni portugalski nogometaš i kapetan reprezentacije, Cristiano Ronaldo, na ubačaj suigrača mu Bruna Fernandesa. Tako se, barem na prvo gledanje, činilo. No, nakon nekoliko minuta u službenom je zapisniku utakmice došlo do promjene, pa je pogodak pripisan Fernandesu – jer se pokazalo da je lopta samo proletjela pored Ronaldove glave, bez da je on zaista njome igrao.

Ključni podaci senzora

Posebno je zanimljivo kako je ova odluka donesena. Naime, na temelju video snimke nije se moglo sa sigurnošću reći je li Ronaldo dotaknuo loptu uopće, nimalo ili mu je tek očešala frizuru, pa se FIFA za pomoć obratila proizvođaču pametne lopte Al Rihla.

Danas je potvrđeno da je sklop senzora unutar lopte dokazao da Ronaldo nije zapravo bio strijelac: "U utakmici Portugala i Urugvaja, korištenjem tehnologije povezane lopte, smještene unutar službene lopte Al Rihla, definitivno smo pokazali da nije bilo kontakta lopte i Cristiana Ronalda prilikom postizanja prvog zgoditka. Djelovanje vanjske sile na loptu u tom trenutku nije bilo mjerljivo", kažu iz Adidasa, kompanije koja je proizvela loptu.

Inercijski senzori u lopti zabilježili su dodir Fernandesa, ali i očitali ravnu krivulju kod Ronalda 📷 Adidas/FIFA
Inercijski senzori u lopti zabilježili su dodir Fernandesa, ali i očitali ravnu krivulju kod Ronalda Adidas/FIFA

Tako je sklop senzora prvi puta iskorišten za svrhu za koju nije izvorno bio planiran, ali je odradio svoju zadaću i doveo do pravične odluke. U lopti Al Rihla se, podsjetimo, nalazi sklop s akcelerometrima koji bilježe sve kretnje lopte 500 puta u sekundi, a podaci se putem bežične tehnologije šalju u stvarnom vremenu u VAR sobu.