United Media postala članicom protupiratskog udruženja ACE

Medijska kuća koja posluje u našoj regiji, ali u svojoj grupi ima i pružatelje usluga pristupa Internetu, pridružuje se naporima za suzbijanje digitalnog piratstva

Sandro Vrbanus utorak, 6. prosinca 2022. u 19:53

United Media, podružnica regionalnog velikog medijskog i internetskog koncerna United Group, postala je članicom Alijanse za kreativnost i zabavu (Alliance for Creativity and Entertainment, ACE), najvećeg međunarodnog protupiratskog udruženja na svijetu. United Media posluje u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Grčkoj i Bugarskoj, gdje na nekoliko platformi drži kontrolu nad više od 50 TV kanala.

Posljednjih je godina upravo u regiji Jugoistočne Europe zabilježen velik i kontinuiran porast ilegalnih usluga streaminga TV i drugih sadržaja. Iz tog je razloga pristupanje United Media ovom udruženju ocijenjeno kao velik i značajan korak u borbi protiv digitalnog piratstva. Taj potez dodatno dobiva na važnosti kada se zna da je United Grupa vlasnik i nekoliko pružatelja telekomunikacijskih i internetskih kuća, poput Telemacha, Nove (Grčka), Vivacoma (Bugarska) ili SBB-a (Srbija).

Bitan korak u borbi protiv pirata

Dakle, osim što će štititi vlastita prava na emitiranje sadržaja u regiji i šire, United Grupa bi potencijalno mogla sudske naloge za blokiranje piratskih stranica izravno i provoditi u djelo. Kao primjer, iz ACE navode slučaj iz Grčke. Tamo se procjenjuje kako postoji oko 750 tisuća korisnika ilegalnog streaminga, a nedavno je ugašena jedna velika platforma koja je u posljednja tri mjeseca bilježila oko 2,1 milijun posjeta. U Grčkoj također postoji i uhodani sustav blokiranja na razini ISP-a, koji je do sada blokirao 600-tinjak piratskih domena – neke od njih i na zahtjev Unitedove TV kuće Nova.

"Strateška odrednica United Medie je stvarati kvalitetan i privlačan sadržaj. Ulažemo u produkciju, ljude, tehnologiju te vjerujemo u svoje ideje, pa nam je dužnost učiniti sve što je u našoj moći kako bismo osigurali svoje autorska prava te legalno poslovanje na cijelom tržištu. Vjerujemo da nam je ACE savršen partner u toj misiji i radujemo se suradnji", poručila je izvršna direktorica United Media, Aleksandra Subotić.

United Media u Hrvatskoj drži u svojem vlasništvu TV kuće Nova TV i N1, kao i kanale SportKlub, Pikaboo i Mini TV. ACE, pak, trenutačno broji 43 članice, uključujući regionalni United Media, a u narednim će im se tjednima priključiti još medijskih kuća, najavljeno je iz Alijanse.