Na Kosovu mladi žive od prodaje clickbait vijesti

Nakon što su lažne vijesti nastale u Makedoniji imale utjecaj na američke izbore, s Kosova dolaze clickbait vijesti čiji autori dobro zarađuju

Sandro Vrbanus utorak, 13. studenog 2018. u 15:03

Termin "lažne vijesti" u svakodnevnu je upotrebu ušao prije otprilike dvije godine, kada je, primarno na Facebooku, krenula lavina izmišljenih članaka koji su promovirali namjerno izokrenute činjenice – a sve kako bi pokušali utjecati na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u. No, nije samo SAD uključen u ovu igru. Otkriveno je tada kako je gotovo cijeli jedan grad, makedonski Veles, živio od generiranja lažnih vijesti koje su trebale pomoći Donaldu Trumpu. Oni koji su se tim poslom bavili navodno su u zarađivali i do 30 tisuća eura mjesečno od reklama na vrlo "klikanim" lažnim vijestima.

Facebook je u međuvremenu postrožio algoritme i pravila pa je širiti lažne vijesti postalo teže i manje unosno, no praksa i dalje postoji. BBC je ovoga puta razgovarao s "trgovcima klikovima" s Kosova. Oni sada izmišljaju i dijele senzacionalističke clickbait vijesti, te ih prodaju u zatvorenim Facebook grupama – a kupci ih potom putem raznih stranica s desecima tisuća "lajkova" distribuiraju i na njima zarađuju.

Autori generičkih i očito lažnih, ali profitabilnih clickbait članaka na Kosovu na ovaj način sada zarađuju stotinjak eura na dan. Zaradu su, dakako, snizili Facebookovi algoritmi, jer je donedavno mogla dostići i oko 600 eura dnevno. Publika koja danas klika na ovakve "vijesti" većinom dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, članci se sve manje tiču politike, a kakva-takva zarada ipak je prisutna.

"Tisuće ljudi na Kosovu bavi se ovime", rekao je za BBC jedan od trgovaca, i napomenuo kako 40% mladih Kosovara piše clickbait vijesti. Prihodi najviše ovise o tome koliko dobro se netko može snaći u varanju Facebookovih sustava, i koliko može skupiti pratitelja na stranicama koje šire ovakve članke. Više o ovom poslu koji cvjeta na Kosovu možete vidjeti u priloženoj emisiji BBC Click emitiranoj ovog vikenda.