Boston Dynamicsovi robotski psi zajednički vuku kamion

Iz Boston Dynamicsa već su nas navikli na to da s vremena na vrijeme puste poneki video zanimljivih aktivnosti kojima se njihovi napredni roboti mogu baviti

Sandro Vrbanus subota, 20. travnja 2019. u 07:00

Robot SpotMini, nalik na psa, nastao u pogonima Boston Dynamicsa već je iznenadio i oduševio svijet kratkim videom iz 2017. godine u kojem se ponaša baš poput pravog psića. U međuvremenu u ovoj su kompaniji izradili još naprednih robota i s vremena na vrijeme nam u kakvom kratkom video zapisu tek prikažu neke od njihovih mogućnosti – pa je tako i ovoga puta.

Prije nekoliko je dana na YouTubeu osvanuo kratki video koji prikazuje "starijeg i snažnijeg brata" spomenutog robotskog psa SpotMini. Robot Spotpower nešto je naprednija verzija koja je već sada u proizvodnji i uskoro će biti ponuđena potencijalnim kupcima. Na videu je prikazano kako tek 10 ovih malenih robota bez problema zajedničkim snagama vuče kamion.

Iz Boston Dynamicsa kažu kako je mjenjač kamiona u "leru", te da ga roboti vuku po asfaltiranoj cesti s uzbrdicom nagiba 1%. Imajući na umu da jedan ovakav robot teži tek oko 25 kilograma, a da bi ovaj kamion mogao imati masu od 4 do 6 tona – ovaj se podvig čini prilično impresivnim.