Za širenje gonoreje među engleskim umirovljenicima krive su dating-aplikacije

Povećanje broja samaca (udovaca, udovica i razvedenih) i umirovljenika koji koriste dating-aplikacije za upoznavanje ima za posljedicu porast promiskuiteta među Englezima treće životne dobi

Igor Berecki četvrtak, 13. lipnja 2019. u 06:12

Prema novim podacima Službe javnog zdravstva (PHE), u Engleskoj je tijekom 2018. godine dijagnosticirano preko 440.000 slučajeva spolno prenosivih infekcija (STD, sexually transmitted diseases), a broj slučajeva gonoreje (tripera, kapavca) među osobama starijim od 65 godina je u zadnje dvije godine u porastu za 42%, što je gotovo dvostruko više od nacionalnog prosjeka.

Broj slučajeva gonoreje dijagnosticiranih u Engleskoj dosegnuo je najvišu razinu u više od 40 godina: u 2018. zabilježeno ih je 56.259, što je za više od četvrtine (26%) u odnosu na prethodnu godinu, a posebno je zabrinjavajuće zbog sve većeg udjela sojeva uzročnika gonoreje otpornih na uobičajene lijekove. Sifilis se također među umirovljeničkom populacijom više nego udvostručio u odnosu na prije 10 godina.

Spolne bolesti u trećoj životnoj dobi

I ne samo gonoreja i sifilis: klamidija je i dalje najčešće dijagnosticirana STD, koja je u 2018. godini bila odgovorna za gotovo polovicu novih dijagnoza spolnih bolesti. Nakon opsežno provedenih epidemioloških analiza, PHE je za taj porast okrivio dva osnovna uzroka: porast promiskuitetnog ponašanja (česte izmjene povremenih spolnih partnera) kod osoba 'treće životne dobi' i pad postotka onih koje koriste kondome. Za nekorištenje kondoma krivci su nedovoljna informiranost i needuciranost, a za promiskuitetno ponašanje se glavnim krivcem vidi porast korištenja - ni manje ni više nego - dating-aplikacija.

Analizirajući moguće korijene navedenih uzroka, došlo se do zanimljivih zaključaka: današnji umirovljenici su generacija koja je dobar dio svojeg života provela uz računala i Internet, pa se njima znaju koristiti. Zato rado i često posegnu za aplikacijama i online servisima za upoznavanje partnera (u Engleskoj su najpopularniji FriendFinder, EliteSingles, Match, eHarmony, Tinder i Affinity). Na taj način puno češće, brže i lakše pronalaze nove partnere nego pred-računalne generacije 'staraca' koji su nakon svoje 65. godine ostajali 'zarobljenici' svoja četiri zida zbog znatno oskudnijih mogućnosti za socijalizaciju, druženje s vršnjacima i pronalaženje adekvatnih partnera voljnih za... znate već.

Vitalni, ali slabo educirani starci

S druge strane, liječnici tvrde da ljudi iznad 65 godina života, nakon što su desetljećima bili u monogamnim vezama, a zatim se razveli ili obudovjeli, nisu dovoljno svjesni važnosti brige o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju.

Ne treba zaboraviti da današnji 'starčići' bili mladi i spolno (hiper)aktivni sudionici ekspanzije seksualnih sloboda i baby-booma na Zapadu i prva su generacija kojoj je bila dostupna anti-baby pilula, radi čega imaju otvorenije i slobodnije stavove o seksu od prethodnih generacija. Osim toga, zbog napretka medicine i životnog standarda, današnji umirovljenici su zdraviji i vitalniji nego što su u istim životnim godinama bili njihovi roditelji, bake i djedovi.

A kada si vitalan, zdrav i single, pa povrh svega imaš računalo i preko nekoliko dejting-aplikacija na izbor… samo nebo je granica!

Spolna edukacija jest prisutna u suvremenom engleskom obrazovnom sustavu, no većina informacija o sigurnom seksu i spolno prenosivim bolestima je usmjerena na mlade, školske generacije, pa su oni stariji (zbog konzervativne obrazovne i obiteljske tradicije i posljedične needuciranosti) propustili dovoljno naučiti o simptomima, načinima prenošenja i metodama zaštite. Osim toga, na kondome se uobičajeno gleda samo kao na protekciju od trudnoće, a ne i od spolno prenosivih bolesti, pa ih osobe koje su prošle menopauzu ili obavile vazektomiju ne smatraju neophodnim 'priborom' za spolne odnose.

Godine nisu opravdanje

Predsjednik Britanske udruge za seksualno zdravlje, dr. Olwen Williams, kaže: „Spolno prenosive infekcije zahvaćaju sve uzraste, pa je važno da svatko bude svjestan rizika od nekorištenja kondoma, te se treba redovito testirati na STD ako je došlo do promjene seksualnog partnera. Porast broja infekcija je značajan, a STD mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje.“

Godine nisu prepreka za aktivan spolni život, ali isto tako ni za spolne infekcije. Upravo stoga, godine ne smiju biti opravdanje za neznanje i neodgovorno ponašanje - kako u krevetu, tako i na dating-servisima.

 

 

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.