Google u sekciji vijesti eliminira lažne objave

Na Google News dijelu tražilice više neće biti moguće pronaći vijesti koje dolaze iz sumnjivih izvora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u 17:00

Borba protiv lažnih vijesti jedna je od najaktualnijih tema ove godine, pogotovo kada je riječ o internetskim portalima koji su posebno osmišljeni da bi širili dezinformacije. Objave sumnjivog sadržaja i porijekla do sada su već raznim akcijama i promjenama politika krenuli eliminirati iz javnog prostora Facebook i Twitter, a Google ih je do sada označavao kao beznačajne i pokušao umanjiti njihovo prikazivanje u rezultatima pretraživanja.

Sada, pak, Google želi sumnjive izvore u potpunosti eliminirati iz svoje Google News sekcije, koja služi za pretraživanje vijesti iz velikog broja izvora u cijelom svijetu. Promjenom svoje regulative za objavu i promoviranje vijesti, izdavačima se zabranjuje da od javnosti kriju svoju zemlju porijekla, vlasništvo, te primarnu svrhu svojeg postojanja.

od sada samo transparentno

Svi oni koji žele da im se članci nađu unutar Google News servisa morat će se prilagoditi novim pravilima, čime bi čitatelji trebali biti zaštićeni od sadržaja koji dolazi iz neprovjerenih izvora. Time bi se trebale spriječiti situacije poput one koja se dogodila tijekom predizborne kampanje za prošle predsjedničke izbore u SAD-u.

Tada je, podsjetimo, otkriveno da su tisuće i tisuće lažnih vijesti koje su pogodovale Donaldu Trumpu nastajale u makedonskom gradu Velesu, gdje su na izmišljanju vijesti i prodavanju oglasa uz njih brojni građani obilato zarađivali.