Potvrđeno opažanje prvog međuzvjezdanog asteroida

Prošlog mjeseca snimljen je prvi asteroid koji je prošao kroz Sunčev sustav, a došao je iz nekog drugog zvjezdanog sustava

Sandro Vrbanus utorak, 21. studenog 2017. u 13:11

Znanstvenici na Pan STARRS teleskopu na Havajima prošlog su mjeseca uočili neobičan objekt koji se približavao Sunčevom sustavu, u sklopu svojeg redovnog traganja za asteroidima koji bi mogli pogoditi Zemlju. Ono što su uočili bio je neobičan, izduženi i vrlo tamni asteroid crvenkaste boje koji se na svojoj putanji okretao, ali za sobom nije ostavljao trag plina ili prašine. Sa Havaja su obavijestili i druge opservatorije diljem svijeta, pa je tijekom dva tjedna prolaska ovog kometa on bio prilično dobro proučen.

Nazvan 1I/2017 U1 (nadimkom ’Oumuamua), ovaj je asteroid proletio kroz Sunčev sustav pod neobičnim kutom, a astronomi su uspjeli detektirati i da sa sobom nosi i organske molekule. Dug je oko 400 metara te širok 40-ak. Oblik, putanja i sastav ovog nebeskog objekta, nakon što su s više strana potvrđeni, jasan su znak da isti nije nastao unutar Sunčevog sustava nego nas je posjetio "izvana". Tj., nastao je u nekom drugom planetarnom sustavu i iz njega bio izbačen, pa je prošao milijune kilometara prije nego je proletio kroz naše "susjedstvo".

’Oumuamua se Zemlji približio tek na oko 24 milijuna kilometara

’Oumuamua je prvi puta opažen 18. listopada, a tek sada je njegovo otkriće potvrđeno kao prvo izravno opažanje nekog međuzvjezdanog asteroida. Sličnih objekata koji prolijeću kroz Sunčev sustav ima mnogo, vjeruje se, ali su obično prebrzi, premaleni ili pretamni da bismo ih uočili. Proučavanje ovakvih vanjskih asteroida i njihovog sastava može odgovoriti na pitanja o nastanku planeta koji kruže oko drugih zvijezda.