Hubble bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i detaljno snimio supernovu

Svemirski teleskop Hubble je u sazviježđu Djevice, udaljenome oko 60 milijuna svjetlosnih godina, zabilježio cijeli proces kolapsa jedne zvijezde, odnosno supernovu Tipa 2

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. listopada 2021. u 13:45

Svemirski teleskop Hubble uskoro će dobiti nasljednika, daleko moderniji i moćniji teleskop James Webb, no ovaj znanstveni instrument i nakon više od 31 godine nije "za baciti". Pokazuje to konstantan priljev novih opažanja i znanstvenih radova nastalih na temelju snimaka Hubblea. Jedan od najnovijih radova opisuje opažanje koje su iz NASA-e nazvali spektakularnim.

Opažanje iz tri ugla

Ponekada je, kažu, bitno naći se u pravo vrijeme na pravom mjestu, a upravo se to dogodilo Hubbleu i projektu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), satelitu koji traga za egzoplanetima. TESS je, naime, snimao regiju u sazviježđu Djevice, unutar dvaju vrlo bliskih galaksija (NGC 4567 i NGC 4568, poznatih i kao Leptir galaksije), kada se tamo dogodio kolaps jedne zvijezde, odnosno supernova Tip 2. Supernove Tip 2 nastaju kada se zvijezda barem 9 puta masivnija od Sunca uruši sama u sebe, a rezultat je sabijanje jezgre u neutronsku zvijezdu.

Jedinstven pogled na supernovu

Ovaj događaj primijećen je u zvjezdarnici Palomar u Kaliforniji, a istodobno je, sasvim slučajno, snimljen i putem TESS-a. Astronomi su odmah preusmjerili i Hubble na snimanje istog fenomena. To je dalo do sada neviđeni pogled na supernovu Tipa 2, u kojem je isti događaj snimljen s tri različita instrumenta. Znanstvenici su tako dobili detaljne podatke o tome što se sa zvijezdom događa neposredno prije njezinog kolapsa, kako izgleda njezino neposredno okruženje i na koji način se zvijezda izbacivanjem materijala "priprema" na eksploziju.

Dobiveni podaci mogu u budućnosti poslužiti za predviđanje supernova nekoliko godina prije nego se dogode. Dodatno, supernova (službene oznake SN 2020fqv) iznimno je detaljno proučena, pa su znanstvenici uspjeli masu ove zvijezde prije kolapsa procijeniti na tri načina: iz starih Hubbleovih opažanja, putem teorijskih modela kao i izravnim opažanjem razine kisika u supernovi. Sva tri mjerenja se podudaraju – masa ove zvijezde bila je 14-15 puta veća od mase Sunca. Ovo mjerenje omogućit će stvaranje bolje korelacije među mjernim metodama, pa će se ubuduće i mase drugih zvijezda moći bolje procijeniti korištenjem samo jedne metode, poručuju iz NASA-e.