Kineski rover Zhurong napravio 'prve korake' na Marsu

Zhurong teži 240 kilograma te ima šest znanstvenih instrumenata pomoću kojih će, tijekom misije u trajanju od 90 dana, proučavati geologiju i klimu planeta

Matej Markovinović ponedjeljak, 24. svibnja 2021. u 13:32

Kineska svemirska agencija (CNSA), objavila je prije par dana prve fotografije s Marsa koje je poslao njihov rover Zhurong, a ovu se subotu po prvi puta i provozao površinom Crvenog planeta. Kako prenosi Reuters, rover nazvan po mitskom kineskom bogu vatre, spustio se niz rampu kapsule, a proces je snimljen i postavljen na Zhurongov službeni Twitter račun.

Ovim je događajem Kina postala druga nacija koja je uspjela pokrenuti vozilo na Marsu, ali prva koja je uz to ušla u orbitu te sletjela u svojoj početnoj misiji. Osim Sjedinjenih Američkih Država, bivši je Sovjetski Savez također uspio prizemljiti rover 1971. godine, no izgubio je s njim komunikaciju svega nekoliko sekundi kasnije.

Navodi se da će se Zhurong kretati i zaustavljati u sporim intervalima od 10 metara tijekom tri dana. Inženjer koji je sudjelovao u Tianwen-1 misiji, navodi da je ovakav konzervativni način rada posebno dizajniran zbog ograničenog razumijevanja marsovskog okruženja, no ističe da neće isključiti mogućnost bržeg tempa u kasnijoj fazi misije.

Podsjećamo da je Zhurong lansiran u sklopu misije Tianwen-1 prošloga ljeta te je do Marsa putovao sedam mjeseci, a sredinom je mjeseca uspješno sletio u dolinu Utopia Planitia, odnosno oko 1.600 kilometara dalje od NASA-inog rovera Perseverance koji se nalazi u krateru Jezero.