Kiša meteora mogla bi biti vidljiva ovog utorka rano ujutro

Iz Hrvatskog astronomskog saveza javljaju kako će Zemlja u narednim danima proći kroz oblak sitnih čestica izbačenih s kometa, što bi se moglo doživjeti poput rijetke kiše meteora

Sandro Vrbanus nedjelja, 29. svibnja 2022. u 21:54

Kraj ovog produženog vikenda mogao bi obilježiti jedan neuobičajeni astronomski događaj. Naime, kordinator Hrvatske meteorske mreže i dopredsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Damir Šegon najavio je moguću snažnu kišu meteora u noći s ponedjeljka 30. svibnja, na utorak 31. svibnja 2022.

Negdje pred zoru u utorak, 31. svibnja, postoji mogućnost da na nebu svjedočimo jednoj od rijetkih prirodnih pojava: pljusku meteora. Naravno, oni će biti vidljivi samo ako nebo ne bude prekriveno oblacima, za što trenutačno vjerojatnost nije prevelika. Zemlja će se tada, naime, sudariti s oblakom sitnih čestica (meteoroida) izbačenih s kometa. U ovom slučaju riječ je o kometu 73P/Schwassmann-Wachmann, čija se jezgra 1995. godine raspala na nekoliko dijelova. Meteoroidi prilikom izgaranja u atmosferi uzrokuju nebesku pojavu koju nazivamo meteor ili zvijezda padalica.

Ranojutarnji show

Zemlja će se s glavnim dijelom ovog oblaka susresti oko 7 sati po našem vremenu. To znači da će tada već biti dan, no ukupno trajanje ovog mogućeg "nebeskog vatrometa" procjenjuje se na nekoliko sati i moguće je da ćemo neke od tih meteora vidjeti i iz naših krajeva, navodi Šegon.

Komet 73P/Schwassmann-Wachmann u fragmentima, snimljen svemirskim teleskopom Spitzer
Komet 73P/Schwassmann-Wachmann u fragmentima, snimljen svemirskim teleskopom Spitzer

Brojnost meteora je velika nepoznanica: moguće je da će meteoroidi biti previše sitni da bi se njima uzrokovani meteori vidjeli prostim okom, a moguće je i da će biti dovoljno velike mase da budu vidljivi. Procjene vodećih svjetskih stručnjaka na polju predviđanja ovakvih događaja slažu se u jednom, a to je da će se "nešto" dogoditi te variraju od običnim promatračima neprimjetne aktivnosti meteora pa sve do meteorskog pljuska od tisuće meteora na sat.

Upute za promatranje

Meteorski potok kometa 73P nazvan je tau Herkulidi, prema njegovom položaju iz 1930. godine kada je otkriven. Radijant (točka iz čijeg će smjera meteori izvirati) nalazit će se u zviježđu Volara, na četvrtini puta od zvijezde Arktur prema zvijezdi Karlovo srce (u zviježđu Lovačkih pasa). Bit će to pred jutro, manje-više iznad naših glava. Oni, dakle, koji se probude 31. svibnja nekad nakon 2 sata, ovu pojavu trebali bi moći pratiti bez ikakvih pomagala. Dovoljno je zakloniti se od okolnih izvora svjetlosti (Mjesec ovom prilikom neće smetati) i iz mraka promatrati nebo.

Meteori potoka tau Herkulida trebali bi biti najbrojniji na visini od oko 30-ak stupnjeva od horizonta te bi u usporedbi s drugim meteorima trebali biti vrlo spori. Za razliku od Perzeida, koji se pojavljuju u kolovozu, tau Herkulidi trebali bi trajati i do 4 puta duže, odnosno oko jedne sekunde.

Kao zaključak, kaže Šegon, moguće je da će se pred jutro 31.5. ove godine na nebu dogoditi nešto neuobičajeno. Moguće je da ćemo vidjeti jako puno zvijezda padalica, ali moguće je da se neće vidjeti ništa posebnog ni spektakularnog.