Manja nezgoda odgodila lansiranje svemirskog teleskopa James Webb

Prilikom pričvršćivanja teleskopa u teretni prostor rakete Ariane 5 dogodio se manji mehanički incident koji je protresao cijeli teleskop, pa će stručnjaci morati izvršiti dodatne provjere

Sandro Vrbanus utorak, 23. studenog 2021. u 11:17

Oči astronoma diljem svijeta, a pogotovo onih u agencijama NASA, ESA i CSA, uprte su u Francusku Gvajanu i tamošnju Europsku svemirsku luku. Na tom se mjestu trenutačno nalazi najdragocjeniji teleskop na svijetu, svemirski teleskop James Webb, koji je nakon višegodišnjih priprema napokon pred lansiranjem. Međutim, kako je razvoj ovog instrumenta bio popraćen problemima i odgodama, tako se i nastavilo.

NASA je objavila kako će planirani datum lansiranja s 18. prosinca "skliznuti" za najmanje 4 dana, na 22. prosinca. Time dobiveno će vrijeme biti utrošeno za dodatna testiranja i preglede svemirskog opservatorija, a čemu je povod nedavni mehanički incident na tlu. Naime, prilikom pričvršćivanja teleskopa na lansirni adapter, koji će ga držati unutar teretnog prostora rakete Ariane 5, dogodio se manji incident.

Popustila kopča

Kako pišu iz NASA-e, tijekom redovnih operacija pripreme za lansiranje tehničari su se spremali pričvrstiti teleskop na spomenuti adapter, kada je došlo do iznenadnog otpuštanja jednog zatezača tereta (kolokvijalno gurtne), što je prodrmalo cijeli teleskop. Ova neplanirana i nagla vibracija sigurno nije poželjna kod ovako kompliciranog i sofisticiranog uređaja, pogotovo stoga što bi on kroz koji tjedan trebao dospjeti na udaljenost od oko 1,5 milijuna kilometara od Zemlje – pa ga se nakon lansiranja više neće moći popravljati.

Budući da na uputama za raspakiravanje teleskopa ne piše "protresti prije upotrebe", stručnjaci će morati dobro provjeriti je li neplanirano prodrmavanje teleskopa izazvalo kakav mehanički ili drugi problem. Odmah je osnovan i tim za anomalije koji je započeo s radom, a rezultate njihove istrage doznat ćemo krajem tjedna.

Svemirski teleskop James Webb najnapredniji je i najveći uređaj tog tipa ikada izrađen. Proces njegovog lansiranja, putovanja do željene točke u orbiti i rasklapanje njegovih velikih i preciznih zrcala iz NASA-e su već opisali kao proces "složeniji od slijetanja na Mars", u kojem postoje čak 344 pojedinačna koraka u kojima sustav potencijalno može zakazati.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi