Nažalost, ipak ništa od svibanjskog promatranja kometa golim okom

Iako je izgledalo obećavajuće, komet Atlas (C/2019 Y4) ipak se neće moći sa Zemlje promatrati golim okom. Naime, astronomi su zabilježili kako mu se jezgra raspala

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. travnja 2020. u 07:00

Prošloga tjedna doznali smo kako astronomi iz Zvjezdarnice Višnjan, među ostalima, prate putanju kometa Atlas (C/2019 Y4) koji se približava Suncu. Prema njihovim kalkulacijama bilo je donekle izgledno da bi se ovaj komet, zbog svoje putanje i veličine repa, mogao lako promatrati u drugoj polovici svibnja, kada se približi svojem perihelu. Magnituda kometa trebala je doći do dovoljne razine sjajnosti da isti bude vidljiv golim okom, čak i po danu.

Međutim – u međuvremenu se dogodilo ono što su tada astronomi predvidjeli kao jednu od mogućnosti. Atlas (C/2019 Y4) doživio je raspad svoje jezgre na najmanje tri dijela, izvijestili su iz Višnjana. Ovaj događaj značajno smanjuje mogućnost da će komet, jednom kad nam se dovoljno približi, biti vidljiv golim okom.

Nestabilnost presudila

Kometi su svemirske "grude snijega" sačinjene od leda, smrznutih plinova, kamenčića i prašine, te su kao takvi vrlo nestabilni. Približavajući se Suncu led se topi i oslobađa prašinu i plinove koji tvore sjajni rep (komu) koji mogu biti vidljivi sa Zemlje, ali se isto tako uslijed topljenja jezgre mogu i raspasti. Ovo potonje zadesilo je i ovaj komet, što su potvrdili i astronomi iz Italije i Rumunjske.

Krajem svibnja ćemo, dakle, ostati uskraćeni za nebesku pojavu koja je trebala biti najsjajniji komet na nebu još od kometa Hale-Bopp iz 1997. godine.