Novi američki predsjednik u uredu ima djelić Mjeseca

Uzorak Mjesečevog tla posuđen je od NASA-e i izložen u Ovalnom uredu Bijele kuće, a ima zadatak podsjetiti Amerikance na ambicije i postignuća prethodnih generacija

Sandro Vrbanus subota, 23. siječnja 2021. u 17:30

Prošloga tjedna Sjedinjene Američke Države dobile su novog predsjednika, Joea Bidena. On je i u svojoj predsjedničkoj kampanji, a i prvim potezima u svojem mandatu, najavio kako će (za razliku od prethodnika) više držati do znanosti te da će slušati stručnjake i u javnost iznositi samo provjerene činjenice. Veću posvećenost znanosti i tehnologiji Biden je iskazao i neuobičajenom gestom. U Ovalni ured Bijele kuće, dakle na svoje radno mjesto, dopremio je – komad Mjeseca.

Uzorak tla s Mjeseca, označen brojem 76015,143, posuđen je od NASA-e, točnije iz njihovog laboratorija u kojem se čuvaju Mjesečevi uzorci u Johnson Space Centeru u Houstonu. Komad Mjesečeve stijene u posebnom je prozirnom kućištu, na kojem su ispisani i detalji o njemu.

Mjesečev kamen u Ovalnom uredu

Uloga ovog komada Zemljinog prirodnog satelita jest "podsjetiti javnost na ambicije i postignuća prethodnih generacija Amerikanaca te dati podršku sadašnjem pristupu istraživanja Mjeseca i Marsa", poručeno je iz Bidenove administracije i NASA-e.

Lunarni uzorak 76015,143 prikupljen je u posljednjoj ljudskoj misiji na Mjesecu, Apollo 17, koju su činili astronauti Ronald Evans, Harrison Schmitt i Eugene Cernan. Potonji je zaslužan za otkidanje baš ovog komada Mjesečeve stijene u dolini Taurus-Littrow, oko tri kilometra od mjesta slijetanja lunarnog modula Apolla 17.

Eugene Cernan u lunarnom roveru tijekom misije Apollo 17
Eugene Cernan u lunarnom roveru tijekom misije Apollo 17

Mjesečev kamen koji danas stoji u Ovalnom uredu s Mjeseca je prikupljen u prosincu 1972. godine – u istom mjesecu koji je obilježio život Joea Bidena. Tada je, naime, današnji američki predsjednik u prometnoj nesreći izgubio prvu suprugu i jednogodišnju kćer.

Uzorak ima masu od 332 grama, star je 3,9 milijardi godina, a nastao je u jednom od posljednjih velikih udara asteroida u Mjesec, na njegovoj strani okrenutoj prema Zemlji. Nepravilna površina ovog komada stijene otkriva i brojne udarce mikrometeorida koji su ga "pjeskarili" tijekom milijuna godina. S jedne strane uzorak je ravan, na mjestu gdje ga je astronaut Cernan odrezao od veće stijene.