Novi "asteroid" koji ide prema Zemlji možda smo sami izradili

Astronomi su prošloga mjeseca uočili neobičan asteroid koji se približava našem planetu, a detaljnija analiza pokazala je kako je možda riječ o gornjem stupnju NASA-ine rakete iz 1966. godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. listopada 2020. u 19:45

U svojem redovnom poslu traganja za asteroidima koji lutaju Sunčevim sustavom i imaju potencijal ugroziti Zemlju, astronomi s havajske zvjezdarnice Haleakalā 17. rujna otkrili su objekt takvih karakteristika. Nazvali su ga 2020 SO i nastavili ga pratiti, te procijenili kako će ovih dana proći vrlo blizu Zemlje, na samo 50-ak tisuća kilometara, te da će ga gravitacija Zemlje i Mjeseca nakratko zarobiti kao "mini-mjesec".

Daljnjim proučavanjem putanje ovog objekta, za koji se isprva smatralo da je došao iz asteroidnog pojasa, astronomi s Havaja došli su do zaključka kako je vjerojatnije da smo ovaj "asteroid" sami proizveli. Naime, njegova putanja podudara se s komadom svemirskog otpada čije izvorište je upravo naš planet.

Dio stare rakete

Mogla bi, kažu, biti riječ o gornjem stupnju NASA-ine rakete Centaur lansirane 1966. godine. Ova je raketa prema Mjesecu poslala lander Surveyor 2 (koji na kraju nije uspješno sletio), a dijelovi rakete bili su odbačeni na uobičajen način – plasiranjem u orbitu oko Sunca. Sada, 54 godine nakon što se NASA "riješila" ove rakete, njezin dio izgleda kao da se vraća prema Zemlji.

Za ovakvo razmišljanje astronomi imaju nekoliko dokaza. Prvo, opažanjem je utvrđeno da je dužina objekta 2020 SO oko 8 metara, što se podudara s dužinom gornjeg stupnja rakete Centaur – nešto manjom od 10 metara (na naslovnoj slici).

Nadalje, objekt se kreće točno po ravnini po kojoj se oko Sunca kreće i Zemlja, što je vrlo rijetko za asteroide koji nam inače prilaze s određenim otklonom. I treće, brzina ovog objekta je tek 2.400 km/h, daleko sporija od uobičajene za komade svemirskog kamenja iz asteroidnog pojasa, čija brzina najčešće doseže i više od 70.000 km/h.

Objekt 2020 SO trebao bi se pod značajnim gravitacijskim utjecajem naći ovoga tjedna, 15. listopada, odraditi zamršen "ples" oko Zemlje i Mjeseca, najbliže nam se približiti oko 1. prosinca, te do proljeća sljedeće godine napustiti ove svemirske prostore. Znanstvenici će nastaviti promatrati ga kako bi dobili odgovor na pitanje je li posrijedi neobičan asteroid ili pak komad davno stvorenog svemirskog smeća.