Novi kozmički misterij: astronomi prvi puta svjedočili "oživljavanju" ugasle zvijezde

Zvijezda, koja je ranije prošla proces supernove i eksplodirala, ostavljajući za sobom ugasli ostatak, ponovno je snimljena kako emitira jednako snažne energetske signale

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. studenog 2023. u 16:05
Ilustracija crne rupe koja izbacuje mlaz materije u svemir 📷 NASA/JPL-Caltech
Ilustracija crne rupe koja izbacuje mlaz materije u svemir NASA/JPL-Caltech

Kada dovoljno masivna zvijezda dođe do kraja svojeg životnog ciklusa, pa ga završi spektakularnom eksplozijom koju nazivamo supernova, nakon nje ostaje ugasli trag – ili crna rupa ili vrlo masivna, ali hladna, neutronska zvijezda. Međutim, posljednja opažanja astronoma pokazala su da ne mora tome uvijek biti tako. U jednom slučaju, zvjezdani ostaci pokazali su se kao izvorište vrlo energetski moćnih izboja zračenja, usporedivih s onima tijekom eksplozije supernove.

Poznat izvor, nepoznat događaj

Ovaj događaj, nikada ranije zabilježen u povijesti astronomije, opisan je radom u časopisu Nature. U njemu veliki tim astronoma opisuje pojave poznate kao LFBOT (Luminous Fast Blue Optical Transient, u prijevodu "svijetli brzi plavi optički kratkotrajni događaj"). Riječ je o izvangalaktičkim eksplozijama koje su intenzitetom na razini supernove, ali traju značajno kraće – njihovo zračenje mjeri se minutama, a ne tjednima, uz potpuno "gašenje" unutar nekoliko dana.

Umjetnički prikaz LFBOT-a 📷 NASA, ESA, NSF's NOIRLab, Mark Garlick , Mahdi Zamani
Umjetnički prikaz LFBOT-a NASA, ESA, NSF's NOIRLab, Mark Garlick , Mahdi Zamani

Sada ovaj tim znanstvenika ima opažanja s 15 teleskopa diljem svijeta, prema čijim podacima su kao izvorišta LFBOT-a identificirane mrtve zvijezde. Crne rupe ili neutronske zvijezde jedino je što je moglo dovesti do misterioznih bljeskova, čime bi višegodišnje traganje za ishodištem ovakvih događaja moglo biti dovršeno. No, ono otvara i nova pitanja o tome koji mehanizam pokreće eksplozije na tim "kozmičkim mrtvacima".

Oživjela zvijezda

Kao dokaz za svoje tvrdnje znanstvenici u ovom radu navode LFBOT AT2022tsd, nadimka "Tasmanijska neman". Njegov je sjaj primijećen u rujnu prošle godine u zvjezdarnici Zwicky Transient Facility, da bi kasnije, promatrajući gašenje prvog bljeska, bilo snimljeno još njih nekoliko, iz istog izvora.

"Nitko zapravo nije znao što reći na to. Nikad prije nismo vidjeli tako nešto – nešto tako brzo, svjetline jake kao kod originalne eksplozije, mjesecima kasnije – u bilo kojoj supernovi ili FBOT-u. Nikada to nismo vidjeli u astronomiji i točka", poručuje Anna Y. Q. Ho, suautorica studije. Naknadnim opažanjima i analizom podataka s dodatnih 14 teleskopa pronađeno je još najmanje 14 nepravilnih pulsiranja svjetlosti iz istog izvora tijekom 120 dana, a vrlo vjerojatno ih je bilo i daleko više. "Umjesto da se polagano ugasi, kao što bi se očekivalo, ovaj izvor ponovno je nakratko bljesnuo, iznova, iznova i iznova. LFBOT je ionako već čudan i egzotičan događaj, a ovo je još čudnije", dodaje Ho.

Što je dovelo do ove pojave, predmet je daljnjih istraživanja. Moguće je da se radi o crnoj rupi koja izbacuje snažne mlazove materije u okolni svemir, ili je riječ o interakciji snažnog rotirajućeg magnetskog polja s materijom neke obližnje zvijezde. Nije isključeno i da se radi o sasvim novom načinu "umiranja" zvijezda, kakav još nije viđen i istražen, poručuju astronomi.