Ovako zvuči lasersko pucanje NASA-inog rovera na Marsu

Instrument SuperCam razvijen je u partnerstvu francuskih i američkih istraživačkih timova te će uveliko pomoći u analizi stijena na Crvenom planetu

Matej Markovinović petak, 12. ožujka 2021. u 06:00

NASA je objavila audio zapis Perseveranceovog laserskog pucanja na površini Marsa. Pucnji zvukom podsjećaju na mehaničke klikove, a osmišljeni su kako bi pomogli znanstvenicima u analizi stijena oko rovera. Kako prenosi BBC News, u ovom je slučaju meta bila stijena “Máaz“ za koju su znanstvenici otkrili da sadrži puno magnezija i željeza.

Instrument korišten za ispaljivanje lasera naziva se „SuperCam“ te prema NASA-inoj stranici, on omogućava Perseveranceu proučavanje stijena malih "poput točke na kraju ove rečenice“, s udaljenosti od sedam metara. Nakon što je laser ispucan na stijenu, koristi se kamera i spektrometar za analizu isparene stijene, odnosno vrućeg plina, a zvuk udara lasera otkriva tvrdoću stijene koja se istražuje.

„Ako pucamo po tvrdoj površini, nećemo čuti isti zvuk kao kad pucamo po mekoj“, objašnjava Naomi Murdoch, planetologinja na Višem institutu francuske za aeronautiku i svemir. Za primjer je istaknula i razliku između krede i mramora koji imaju identičan kemijski sastav, ali različita fizička svojstva.

Podsjećamo da je NASA-in rover Perseverance napravio svoje "prve korake" prošloga tjedna te je poslao mnoge video i audio zapise s Marsovske površine. Naime, ovo je prvi puta da NASA-in rover koristi mikrofon na Crvenom planetu, no na NASA-inoj se stranici navodi da su prošle dvije letjelice poslane na Mars imale mikrofon, no jedna ga nije koristila zbog kvara, a na drugoj ga letjelici nikada nisu ni uključili.