Ovo je najbolja snimka površine Sunca do sada

Sunčevim teleskopom Inouye na Havajima načinjena je najdetaljnija do sada snimka Sunčeve površine koja pokazuje kretanje plazme na njegovoj površini

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. veljače 2020. u 06:00

Zvjezdarnica Daniel K. Inouye Solar Telescope na Havajima zaslužna je za snimku koja se prošlog tjedna pojavila u javnosti, a prikazuje do sada neviđene detalje površine naše matične zvijezde. Sunčeva površina, odnosno plazma na njoj, "kipi", a detalji tog procesa zabilježeni su 4-metarskim teleskopom nakon deset godina planiranja i pripreme.

Da bi ovakva snimka nastala potrebno je veliku količinu Sunčeve energije (13 kilovata) fokusirati na zrcalo teleskopa, pa je njegovo hlađenje bilo jedan od većih izazova pred znanstvenicima. Ova snimka nudi najvišu rezoluciju kojom je Sunce snimljeno do sada – jedan piksel predstavlja oko 20 kilometara – no i kao takva snimka je najbolja koju imamo.

Zapanjujući su i razmjeri ovih "mjehurića" plazme vidljivih na snimci. Kadar koji vidimo širok je oko 38.000 kilometara, a svaki od mjehurića promjera je većeg od 1.000 kilometara.

Snimljena strujanja plazme konvekcijska su – užareni se dijelovi (svjetlije žute boje) izdižu na površinu, dolaze u sredinu "mjehura", hlade se, i ponovno tonu. Proučavanje ovih gibanja i njihove dinamike može znanstvenicima otkriti mnogo toga o Suncu, njegovoj aktivnosti, pa posljedično i utjecaju na Zemlju.

National Science Foundation, koji upravlja teleskopom, fokusirat će se prije svega na proučavanje kretanja plazme i mapiranje njegovog magnetskog polja. Cilj je dobiti detaljni pregled Sunčeve korone i erupcija koje bi mogle imati velik utjecaj na naš planet – a iz tih podataka mogla bi se izrađivati i "prognoza" izbacivanja plazme i do 48 sati unaprijed. Sadašnja tehnologija omogućava nam da budemo upozoreni tek 48 minuta prije takvog događaja.

Znanstvenike sve više zanima Sunce

NASA u orbiti oko Sunca od 2018. godine ima i sondu Parker koja otkriva tajne njegove korone, a sljedećeg tjedna će lansirati još jednu misiju. Novi solarni orbiter imat će zadatak kao niti jedna svemirska letjelica do sada – morat će napustiti ekliptičku ravninu i kružiti oko Sunčevih polova kako bi snimila do sada nam nevidljive predjele naše zvijezde. O ovoj misiji nešto više u narednim danima.

Snimke koje je načinio Inouye Solar Telescope tek su prve u njegovom životnom vijeku. Znanstvenici kažu da će u narednih pet godina ovaj opservatorij prikupiti više podataka o Suncu nego što je čovječanstvo ukupno prikupilo otkako je Galileo Galilei 1612. godine prvi puta prema njemu okrenuo teleskop.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi