Poslušajte kako je zvučalo spuštanje kineskog rovera Zhuronga na tlo Marsa

Prema do sad dobivenim informacijama, čini se da kineski rover Zhurong dobro obavlja svoj posao na Marsu, pa postoji mogućnost da se misija čak produži i na više od tri mjeseca

Matej Markovinović utorak, 29. lipnja 2021. u 13:05

Kina je prošloga mjeseca u sklopu svoje prve međuplanetarne misije Tianwen-1, uspješno poslala rover Zhurong na Mars, koji je uspješno sletio u dolinu Utopia Planitia, odnosno oko 1.600 kilometara dalje od NASA-inog Perseverancea, čije smo lasersko pucanje imali priliku čuti još ovog ožujka.

No, nakon prvih fotografija koje je poslao rover nazvan po kineskom bogu vatre, Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA), službeno je objavila i videozapis u kojem se može čuti kako je zvučalo Zhurongovo spuštanje na tlo Crvenog planeta, piše SpaceNews.

Audio segment videozapisa, prikladno je popraćen fotografijama spuštanja na Marsovsko tlo, no tu su i neke nove snimke koje prikazuju Zhurongovu prvu vožnju, ali i okretanje u svrhu snimanja selfija s bežičnom kamerom.

Kineski će rover u sljedećih tri mjeseca prikupljati uzorke stijena, provoditi analizu tla i atmosfere te fotografirati i prikupljati geografske podatke. Do sad je već obavio gotovo polovicu svoje misije, no CNSA informacije i snimke, za razliku od NASA-e, objavljuje gotovo na kapaljku, pa ne možemo biti sigurni što se zapravo događa "tamo gore".

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi