Procjena znanstvenika: u našoj galaksiji možda ima 30-ak tehnološki naprednih civilizacija

Moguće je, kažu znanstvenici iz Nottinghama, da samo u Mliječnom putu ima 36 inteligentnih civilizacija, ali su vjerojatno previše udaljene jedna od druge da bi se mogle međusobno vidjeti i čuti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. lipnja 2020. u 17:23

Nova studija objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, koju su izradili astrofizičari sa sveučilišta u Nottinghamu, kaže kako bi nekoliko desetaka civilizacija u našoj galaksiji moglo biti spremno za komunikaciju s nama. Njihove procjene pokušavaju odgovoriti na jedno od najvažnijih pitanja naše civilizacije – jesmo li sami u svemiru? – unatoč brojnim izazovima koje takav zadatak nosi.

Znanstvenici su pokušali pojednostaviti ovaj problem postavljanjem pretpostavke da bi životu bilo gdje u našoj galaksiji moglo trebati oko 5 milijardi godina evolucije da dosegne razinu na kojoj može na inteligentan način komunicirati s drugim civilizacijama. Na Zemlji je, od njezinog nastanka do danas, proteklo oko 4,5 milijarde godina, a tehnološki naprednima po ovim kriterijima možemo se smatrati tek u posljednjih 100 godina.

Koristeći podatke o broju zvijezda u Mliječnom putu i njihovom sastavu i starosti, došli su i do svojeg rezultata: u našoj galaksiji bi trebalo biti 36 aktivnih tehnološki naprednih civilizacija. Svoju su kalkulaciju nazvali "Astrobiološka Kopernikova granica", a pretpostavljaju da bi u traženju izvanzemaljskog života mogla zamijeniti popularnu Drakeovu jednadžbu.

Nije sve tako sjajno

Mliječna staza sadrži 250-500 milijardi zvijezda
Mliječna staza sadrži 250-500 milijardi zvijezda

Međutim, znanstvenici su uzeli u obzir i veličinu galaksije, pa su tako došli do manje ohrabrujućih podataka (barem za one koji žude doznati nešto o izvanzemaljskom životu). Izračun pokazuje kako je prosječna udaljenost među ovim hipotetskim civilizacijama oko 17 tisuća svjetlosnih godina, pa će nam biti prilično teško ostvariti kontakt s nekom od njih.

U istraživanju se spominje i mogućnost da su ljudi i trenutačno jedina aktivna civilizacija u Mliječnom putu – ovisno o tome koliko napredne civilizacije u prosjeku mogu preživjeti. Ako se nekada u budućnosti susretnemo s naprednim oblikom izvanzemaljskog života, onda ćemo biti sigurni da napredne civilizacije poput naše mogu preživjeti više od nekoliko stotina godina prije nego nestanu na ovaj ili onaj način.

Anketa Glasanje do 22.6.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: