Prvi puta zabilježene X-zrake koje stižu s Urana

Astronomi NASA-ine zvjezdarnice Chandra X-ray Observatory objavili su da su u snimkama ledenog diva iz vanjskog dijela Sunčevog sustava prvi puta detektirali X-zrake koje nastaju u Uranovim prstenovima

Sandro Vrbanus petak, 2. travnja 2021. u 12:42

Astronomi NASA-ine zvjezdarnice Chandra X-ray Observatory ovoga su tjedna objavili svoje novo otkriće vezani za sedmi planet Sunčevog sustava, Uran. Na snimkama nastalima 2002. i 2017. godine analizom su detektirali, po prvi puta ikada, postojanje X-zraka (rendgenskih zraka, s valnim duljinama između 0,001 i 10 nm) koje dolaze s ovog planeta.

Na kompozitnim fotografijama uz ovaj tekst X-zrake snimljene na Uranu prikazane su ljubičastom bojom, a za bolji prikaz preklopljene su preko fotografija Urana nastalih u isto vrijeme, ali u vidljivom spektru.

Uran je divovski ledeni planet smješten u vanjskom dijelu Sunčevog sustava. Promjerom je oko četiri puta veći od Zemlje, sastav mu čine većinom vodik i helij, a oko ekvatora ima dvije skupine prstenova. Ono što ga čini drugačijim od svih ostalih planeta Sunčevog sustava jest činjenica da se oko svoje osi rotira "postrance".

Rendgen s Urana

Znanstvenici pojašnjavaju da je glavni izvor X-zraka koje Uran reflektira – Sunce. Zračenje naše matične zvijezde odbija se u obliku X-zraka i od Jupitera i od Saturna, pa je prva pretpostavka da se isti proces odvija i na Uranu. No, ovo otkriće otvorilo je u dodatnu mogućnost, onu da postoji još jedan nepoznati izvor rendgenskog zračenja na Uranu koji do sada nije poznat.

Uranovi prsteni mogli bi samostalno proizvoditi ovo zračenje, slično kako to čine i prstenovi Saturna. Taj proces događa se kada se nabijeni protoni ili elektroni sudaraju s česticama u prstenovima, što uzrokuje slabi sjaj u rendgenskom spektru. Druga mogućnost je da X-zrake nastaju u aurorama na Uranu – koje pak nastaju pod utjecajem magnetskog polja ulaskom visoko nabijenih čestica u atmosferu, kao i na Zemlji.

Osim na Zemlji, aurore su opažene i proučene i na Jupiteru, no ovo bi mogao biti prvi put da su izravno uočene i slične pojave na Uranu, koje rezultiraju emitiranjem X-zraka. Spomenuta neobična orijentacija osi Urana, gotovo paralelna s njegovom putanjom oko Sunca, otvara magnetsko polje ovog planeta prema Sunčevom zračenju drugačije nego što to vidimo kod ostalih planeta. To bi moglo dovesti do neobičnih i kompleksnih aurora, a znanstvenici koji su sada zabilježili X-zrake nadaju se da će im daljnje proučavanje te pojave pomoći u otkrivanju tajni ovog dalekog ledenog diva.