Slika mjeseca s teleskopa Webb: prekrasan pogled na spiralnu galaksiju

Osim što je korisna za znanstvena istraživanja, ova fotografija privlači pozornost svojom ljepotom, pa nije čudo da je proglašena slikom mjeseca i da su na raspolaganju odmah i službeni wallpaperi

Sandro Vrbanus subota, 4. veljače 2023. u 15:05

Svemirski teleskop James Webb vrhunski je izvor znanstvenih podataka iz dubokog svemira, i značajno će proširiti znanstvene spoznaje vezane uz najudaljenije galaksije, egzoplanete i sam proces nastanka i razvoja svemira. No, s vremena na vrijeme posluži i široj javnosti da se upozna s prizorima kakve prije nikada nismo imali prilike vidjeti, kao i da nam ponudi novu atraktivnu pozadinu za naše mobitele i računala.

Svemirski wallpaper

Najnovija fotografija, odabrana u NASA-i za sliku mjeseca, upravo je primjer za ovo potonje. Sa svemirskog teleskopa James Webb nedavno je stigla prekrasna fotografija iz smjera zviježđa Herkula. Ona prikazuje tisuće udaljenih zvijezda i galaksija u pozadini, dok je središnji subjekt vrlo jasno zabilježena spiralna galaksija LEDA 2046648. Udaljena je čak oko milijardu svjetlosnih godina od Zemlje, a ovdje je vidimo u "društvu" još udaljenijih galaksija.

📷 ESA/Webb, NASA & CSA, A. Martel
ESA/Webb, NASA & CSA, A. Martel

Podsjetimo, svaka narančasta ili plavkasta "mrlja" na slikama s Webba prikazuje galaksiju, dok svijetleće točke sa šest difrakcijskih šiljaka prikazuju pojedinačne izvore svjetlosti, tj. zvijezde. Samo ta spoznaja čini ovu, i slične, fotografije gotovo nevjerojatnima.

Za nastanak ove fotografije zaslužna je Webbova kamera koja snima u bliskom infracrvenom spektru (NIRCam), a ona je zapravo "nusproizvod" kalibracije senzora, prilikom koje je teleskop bio usmjeren na snimanje već dobro proučene zvijezde WD1657+343, tipa bijeli patuljak.

Fotografiju u punoj rezoluciji, veličine preko 100 MB, kao i wallpapere u nekoliko rezolucija, možete pronaći ovdje.