Svemirski teleskop James Webb stigao na svoje odredište

Nakon mjesec dana i prevaljenih 1,5 milijuna kilometara, sinoć je James Webb uspješno odradio posljednju korekciju putanje i umetnut je u orbitu oko Lagrangeove točke L2

Sandro Vrbanus utorak, 25. siječnja 2022. u 11:12

U večernjim satima ovoga ponedjeljka, NASA je poslala posljednje bitne instrukcije upravljačkim sustavima svemirskog teleskopa James Webb, čiji su reaktivni potisnici radili 297 sekundi kako bi mu posljednji puta korigirali putanju. Ova korekcija imala je za cilj umetnuti teleskop u njegov finalni položaj, u orbitu oko imaginarne točke u svemiru, Lagrangeove točke L2, u kojoj se neutraliziraju gravitacijski utjecaji Zemlje i Sunca.

"Dobrodošao kući"

Akcija je bila uspješna, pa je time dovršen put dug mjesec dana i 1,5 milijuna kilometara, i Webb se sada nalazi tamo gdje su ga znanstvenici i željeli. Dobrodošlicu Webbu, koji je ovime "stigao doma", objavio je šef NASA-e Bill Nelson, uz čestitke timovima koji su godinama naporno radili kako bi se to ostvarilo.

Putanja Webba od Zemlje do točke L2
Putanja Webba od Zemlje do točke L2

Ovdje treba napomenuti i da su komplicirani put i rasklapanje teleskopa prošli bolje nego je bilo očekivano, pa se sada smatra da će teleskop imati dovoljno goriva da u ovoj orbiti ostane dvostruko duže od izvornog plana – čak i do 20 godina. Sada je na redu finalno pozicioniranje i kalibriranje zrcala, uključivanje i testiranje instrumenata, a početkom ljeta trebao bi se dogoditi i službeni početak promatranja svemira.

Neobična orbita

Webb ne će, za razliku od većine satelita, orbitirati oko Zemlje, već će skupa s njom orbitirati oko Sunca. Središte njegove orbite bit će gravitacijski uravnotežena Lagrangeova točka L2, 1,5 milijun kilometara od Zemlje, na strani suprotnoj od Sunca. Položaj točke možete vidjeti na priloženom dijagramu, a animaciju putanje na videu ispod.

Sunce, Zemlja, Lagrangeove točke i Webb
Sunce, Zemlja, Lagrangeove točke i Webb

Točka L2 nije gravitacijski stabilna, pa ne prikuplja asteroide i svemirsko smeće, kao točke L4 i L5. No, u njoj iz tog razloga teleskop ne može biti "fiksiran", već mora letjeti oko nje. Za korekciju putanje služit će mu ranije spomenuto gorivo. Za usporedbu, promjer putanje Webba oko L2 veličinom je usporediv s promjerom orbite Mjeseca oko Zemlje. Za jedan puni krug bit će mu potrebno 6 mjeseci.