Teleskop Webb u potpunosti uspješno rasklopljen, putovanje se nastavlja

Iznimno složena operacija postavljanja svemirskog teleskopa James Webb u subotu je privedena kraju, sa svim koracima izvedenima prema planu. Na redu je kalibracija i putovanje do Lagrangeove točke L2

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 23:08

Rasklapanjem dvaju "krila" s po tri segmenta primarnog zrcala kraju je privedena višednevna operacija rasklapanja svemirskog teleskopa James Webb, koji se trenutačno nalazi na nešto više od milijun kilometara od Zemlje. "Imamo teleskop", objavili su iz NASA-e i ESA-e, svemirskih agencija najzaslužnijih za "svemirski origami", teleskop koji je trebao složen stati u tovarni prostor rakete, kao i za njegovo uspješno lansiranje.

14 dana nakon lansiranja, koje se dogodilo na Božić, Webb je dobio konačan oblik. Njegov toplinski štit je rastegnut, sekundarno zrcalo na mjestu je već nekoliko dana, a u subotu kasno poslijepodne po našem vremenu na svoje je mjesto sjeo i posljednji dio njegovog primarnog zrcala. Sada svih osamnaest šesterokutnih segmenata tvore jedno veliko zrcalo, promjera 6,5 metara, čineći tako najveće zrcalo ikada lansirano u svemir.

Počinje nova faza

Uspješnim dovršetkom ovih zahtjevnih mehaničkih operacija Webb kreće u novu životnu fazu. U njoj će morati prevaliti još oko pola milijuna kilometara do svojeg konačnog "parkirališta" u svemiru, Lagrangeove točke L2. Tijekom tog leta segmenti zrcala morat će se pojedinačno pokretati kako bi bili postavljeni u optimalan položaj, tj. kako bi svi zajedno projicirali sliku na sekundarno zrcalo, koje će je usmjeravati dalje prema instrumentima u tijelu teleskopa.

"Sada se lakše diše"

Za prvi dio ovog procesa bit će potrebno desetak dana, a ključnu će ulogu imati ukupno 126 aktuatora postavljenih na stražnju stranu zrcala. Oni mogu vrlo precizno pomicati svaki segment kako bi ga se namjestilo u željenu poziciju. Kalibracija cijelog sustava će potrajati i duže, a trebala bi biti dovršena otprilike šest mjeseci nakon što teleskop bude pozicioniran u ciljanu orbitu. Tek nakon toga Webb će početi davati prve znanstveno upotrebljive snimke dubokog svemira i spektrografske analize sastava atmosfere egzoplaneta koje će promatrati.

"I ja i cijeli Webbov tim sada nešto lakše dišemo", poručio je Bill Nelson, prvi čovjek NASA-e. "Svaki cilj Webba ostvaren do sada i sva njegova buduća postignuća rezultat su rada tisuća inovatora koji su svoju životnu strast prenijeli u ovu misiju", dodao je Nelson.