Teleskop Webb rastvorio suncobran, na redu je sekundarno zrcalo

Uspješnim rastvaranjem i razapinjanjem svih pet slojeva toplinskog štita, oko tri četvrtine svih kritičnih operacija koje svemirski teleskop treba učiniti uspješno je obavljeno

Sandro Vrbanus srijeda, 5. siječnja 2022. u 17:49

Deset dana nakon lansiranja, svemirski teleskop James Webb počinje poprimati svoj konačni oblik. Komplicirani i vrlo precizno orkestrirano svemirski origami postupno se rastvara, a iz NASA-ine kontrole misije poprilično su odahnuli tijekom utorka, kada je potvrđeno da je u potpunosti uspješno rasklopljen suncobran, tj. toplinski štit i pasivni hladnjak teleskopa.

On je načinjen od pet slojeva iznimno tankog materijala kaptona, presvučenog aluminijem i silicijskim premazima. Površina tog štita je otprilike 20x14 metara (ili kako Amerikanci vole reći, veličine je teniskog terena), a njegova je osnovna namjena održati aktivnu stranu teleskopa na vrlo niskim temperaturama, od oko -233°C. Više detalja o konstrukciji teleskopa i njegovog suncobrana možete pronaći ovdje.

Napinjanje slojeva suncobrana:

Štit već djeluje

Dovršetkom postavljanja toplinskog štita u finalni položaj, NASA kaže kako je uspješno izvedeno oko 75% svih operacija rasklapanja. Njih je, podsjetimo, bilo čak 344, a u svakoj od njih moglo je doći do zatajenja koje bi značile katastrofu za cijelu misiju teleskopa. Da je toplinski štit aktivan i pravilno postavljen, svjedoči i podatak sa samog teleskopa -  s "tople" strane trenutačna mu je temperatura ok 53°C, a s one hladne iznosi od -147°C pa sve do -197°C.

Po okončanju ove operacije, kontrola misije najavila je odmah i sljedeću, koja će se odigrati tijekom srijede kasno poslijepodne po našem vremenu. Riječ je o rasklapanju ruku koje na mjestu drže sekundarno zrcalo teleskopa. Cijeli proces moguće je pratiti u prijenosu uživo iz kontrole misije na kanalu NASA Live, a sve detalje o tome gdje se teleskop Webb nalazi i u kojoj je fazi, detaljno su dokumentirali na ovoj stranici.

Proces postavljanja sekundarnog zrcala:

Prođe li i sa sekundarnim zrcalom sve prema planu, uslijedit će oko dva dana pauze, a potom će, tijekom naredna dva dana, i njegovo veliko primarno zrcalo biti dovedeno u operativni položaj.

Sklapanje primarnog zrcala:

NADOPUNA: NASA je tijekom večeri izvijestila kako je "najkompliciraniji tronožac na svijetu" koji drži sekundarno zrcalo uspješno rasklopljen i postavljen u željeni položaj, kao i da su ga njegovi zasuni zaključali točno kako je bilo planirano.