Utrka robotskog bolida protiv ljudskog vozača završila pobjedom čovjeka

Koliko god tehnologija autonomne vožnje bila napredna, u današnje vrijeme još uvijek ne može parirati vještinama profesionalnih vozača

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 06:00

Na ulicama Rima, na trasi na kojoj se vozila nedavna utrka Formule E, profesionalni se vozač (drifter) Ryan Tuerck suočio s izazovom utrkivanja protiv autonomnog trkaćeg bolida DevBot. Ovaj robotski trkaći automobil dio je eksperimentalne automobilističke klase Roborace i izrađen je samo za ove namjene, a Tuerck nije nikada prije ove utrke vozio bolide ovoga tipa. Dodatnu prednost robotskom vozilu daje i činjenica da je, dok njime upravlja automatika, lakše za oko 77 kilograma, jer u njemu ne sjedi vozač.

Utrkivanje po ulicama Rima nije bilo "1 na 1" već su se Tuerck i DevBot u istom bolidu natjecali u tome tko će postići bolje vrijeme. Unatoč navedenim prednostima koje je robotsko vozilo moglo iskoristiti, zabilježilo je značajno slabiji rezultat od ljudskog vozača. Iako je Tuerck svoj bolid provezao stazom u vremenu čak 15 sekundi sporijem od najbržeg kruga Formule E (1:51:80), autonomni je bolid bio još dodatnih gotovo pola minute sporiji (2:18:40).

Do sada su u sličnim testiranjima roboti uvijek bili sporiji od ljudi, ali unutar otprilike 8%. Ovo vrijeme, sporije čak 24% od ljudskoga, pokazuje da napretka kod DevBota baš i nema. Roborace za sada, dakle, ostaje i dalje više eksperimentalna serija utrka, barem dok ne pokaže neki značajan tehnološki proboj.