Boom Supersonic najavljuje svoj prvi nadzvučni putnički zrakoplov

Početkom listopada službeno će, nakon višegodišnjeg razvoja, biti predstavljen XB-1, pokazni model nadzvučnog mlaznog zrakoplova nove generacije

Sandro Vrbanus utorak, 14. srpnja 2020. u 14:41

Američka kompanija Boom Supersonic osnovana je 2014. godine s misijom ubrzanja komercijalnih putničkih letova na nadzvučne brzine, po prvi puta nakon umirovljenja Concordea. S tim na umu oformili su i partnerstva s Japan Airlinesom i Virgin grupom Richarda Bransona, koji bi trebali biti budući avioprijevoznici s njihovom flotom nadzvučnih zrakoplova. Proteklih su nekoliko godina inženjeri Booma proveli razvijajući najnapredniji zrakoplov nove generacije, koji će uskoro biti spreman za prvo pojavljivanje u javnosti.

Povratak civilne nadzvučne avijacije

Stvoren je naprednim tehnikama računalnih simulacija aerodinamike, načinjen od kompozitnih materijala s ugljikovim vlaknima, a pogoni ga njihov vlastiti sustav nadzvučnih motora. Prvi prototip nečega što bi u budućnosti trebao biti nadzvučni komercijalni zrakoplov Overture, a sada se zove XB-1, bit će javnosti prikazan na posebnom događaju zakazanome za 7. listopada.

Zbog epidemioloških preporuka na događaj će biti pozvan ograničeni broj ljudi, dok će svi ostali predstavljanje zrakoplova budućnosti moći gledati online.

Osim što bi trebao biti najnapredniji nadzvučni zrakoplov izrađen u skladu s tehnologijama 21. stoljeća, testni program prototipa XB-1 bit će i potpuno ugljično neutralan. Pri njegovoj su izradi korištene brojne inovacije, a najviše se ističe upravo mlazni pogonski sustav koji ima potencijal biti revolucionaran za avioindustriju. Kombinacijom novih tehnologija, pogona i materijala, XB-1 ima cilj donijeti sigurne, efikasne i održive nadzvučne letove u domenu putničkog avioprijevoza.

Više detalja o tehničkoj izvedbi i rješenjima i inovacijama koje su omogućile izradu ovog prototipa doznat ćemo u listopadu. Prvi let XB-1 bi trebao obaviti sljedeće godine.