Fizička distanca u zrakoplovu? Jedno od mogućih rješenje su i fizičke barijere

Nije bilo potrebno dugo da se nakon izbijanja pandemije i problema sa zračnim prijevozom pojavi prvo komercijalno rješenje za osiguravanje održavanja higijene i razmaka među putnicima

Sandro Vrbanus utorak, 26. svibnja 2020. u 15:33

Avioprijevoznici su jedna od najugroženijih grana gospodarstva uslijed aktualne pandemije koronavirusa. Osim što im je značajno pao promet za vrijeme zatvaranja granica, nakon što se situacija malo smiri čini se kako će broj putnika koje prevoze po jednom zrakoplovu morati biti značajno smanjen, a sve kako bi se poštivale odredbe o fizičkom distanciranju ljudi.

Florian Barjot, inovator iz Francuske, predstavio svoje rješenje koje se može primijeniti na bilo koji tip zrakoplova, a može pomoći u održavanju distance i higijene, uz koliko-toliko prihvatljivo smanjenje kapaciteta putničkih zrakoplova.

Univerzalna privremena pregrada

Rješenje se naziva PlanBay, a sastoji se od pomične pregrade koja bi se postavljala na sjedala. Time bi se u redu od tri sjedala žrtvovalo ono srednje, što bi smanjilo kapacitet zrakoplova za trećinu.

Prednost ovog proizvoda, za koji je Barjot već predao patentni zahtjev, što se on može primijeniti na postojeća sjedala, bez promjene njihovih specifikacija i potrebe za certificiranjem, a prilagodljiv je i lako se, nakon prestanka opasnosti od koronavirusa, može ukloniti.

Pregrada je načinjena od prozirnog akrila (pleksiglasa) ili polikarbonata, a putnicima pruža zaštitu od drugih putnika, koji sjede pokraj, ispred i iza njih – tj. od izravne izloženosti izdahnutom zraku drugih ljudi. Francuski inovator sada čeka prvog kupca, aviokompaniju koja bi pristala ugraditi ovakve pregrade u svoje putničke zrakoplove.