FlightRadar u kratko vrijeme dva puta zabilježio rekorde u broju praćenja nekog leta

Let Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, kojim je lijes kraljice Elizabete II prebačen iz Edinburgha do Londona, uživo je na internetskom servisu pratilo 5 milijuna ljudi

Sandro Vrbanus srijeda, 14. rujna 2022. u 10:02
Boeing C-17A Globemaster III 📷 RAF
Boeing C-17A Globemaster III RAF

Internetski servis FlightRadar, koji služi za praćenje aviona u stvarnom vremenu putem njihovih ADS-B transpondera, neobično je popularan u posljednje vrijeme. Od početka ruske invazije na Ukrajinu na njemu je svakodnevno moguće pratiti razne zanimljive letove, potpunu blokadu komercijalnog prometa nad Ukrajinom, kretanja ruskih državnih i transportnih zrakoplova unutar te zemlje, aktivnosti NATO-a i Ratnog zrakoplovstva SAD-a nad istokom Europe, i slična događanja povezana s ratom, i to uživo.

Letovi vojnih dronova oko Ukrajine vrlo su popularni u posljednje vrijeme
Letovi vojnih dronova oko Ukrajine vrlo su popularni u posljednje vrijeme

Praćenje svjetskih geopolitičkih događanja putem kretanja zrakoplova nastavilo se potom krajem srpnja i početkom kolovoza, kada je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan. Let njezinog zrakoplova na dalekoistočnoj turneji u jednom je trenutku putem FlightRadara pratilo 2,92 milijuna ljudi. To je ne samo bio rekord ovog servisa, već mu je i značajno otežao i usporio rad, zbog prevelikog opterećenja servera.

Kraljica daleko najpopularnija

No, ispostavilo se kako je to bio tek uvod u daleko veću navalu na njihov servis. Ona se dogodila ovoga tjedna, kada je lijes s tijelom britanske kraljice Elizabete II krenuo na svoje posljednje putovanje. Transportiran je, među ostalim, zrakoplovom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Boeing C-17A Globemaster III. Let od Edinburgha do RAF-ove baze Northolt kod Londona ovoga je utorka na FlightRadaru pratilo čak 5 milijuna ljudi.

Navala na servere bila je tolika da su u FlightRadaru osigurali čak i stream uživo putem YouTubea, kako se ne bi baš svi zainteresirani posjetitelji morali istodobno spajati na servere putem njihove mobilne aplikacije i web stranice. U konačnici je na taj način posljednji let kraljice pratilo 4,79 milijuna, a putem YouTubea još 296 tisuća ljudi.

Zapis posljednjeg leta kraljice Elizabeze II
Zapis posljednjeg leta kraljice Elizabeze II

Samo u prvoj minuti nakon što je zrakoplov uključio transponder, poslužitelji FlightRadara zaprimili su više od 6 milijuna upita. Srećom, ekipa tog servisa anticipirala je navalu, pa je, poučena letom Pelosi, implementirala određene mjere za sprječavanje preopterećenja sustava. Stabilnost servera ipak je za vrijeme 72 minuta dugog leta donekle bila narušena, ali je stranica cijelo vrijeme funkcionirala. Ukupno je, kažu, sustav zabilježio 76,2 milijuna upita vezanih za ovaj let, što uključuje sve aktivnosti korisnika, poput klikanja na ikonu leta, traženje dodatnih informacija i slično.