Najmanje 300 Boeingovih zrakoplova ima potencijalno ozbiljan nedostatak

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo u SAD-u navodi da najmanje 300 Boengovih zrakoplova ima nedostatak koji bi mogao izazvati ekploziju u zraku

Matej Markovinović četvrtak, 23. svibnja 2024. u 18:15
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) otkrila je da najmanje 300 zrakoplova najveće svjetske zrakoplovne tvrtke ima potencijalno koban nedostatak koji bi mogao izazvati eksploziju tijekom leta.

Boeing je obavijestio FAA o tom kvaru, nakon čega je predloženo rješenje koje bi koštalo 14 milijuna dolara za popravak svih problemom pogođenih zrakoplova registriranih u SAD-u. Problem je, naime, u problematičnoj električnoj izolaciji oko spremnika goriva i uzemljenju koje može dovesti do iskrenja u spremniku s gorivom te zapaljenja i eventualne eksplozije.

FAA je sve prijavila još u ožujku i zatražila odgovore od Boeinga i drugih neovisnih stručnjaka do 9. svibnja. Iako trenutno nije poznato što je Boeing odgovorio, predstavnik tvrtke naglasio je u razgovoru za Daily Mail da je obavijest od FAA-e bila samo "prijedlog pravila" te da se izmjene na zrakoplovima još službeno ne zahtijevaju.

Potencijalno smrtonosni nedostatak utjecao bi na gotovo 300 Boeingovih zrakoplova iz serije 777-200, 777-200LR, 700-300, 700-300ER i 777F.