Planira se izravna zračna borba autonomnog i pilotiranog borbenog zrakoplova

Američka ratna mornarica razvija autonomne borbene zrakoplove koji bi mogli biti korišteni u izravnoj borbi s onim običnima. Prvi testni okršaj zakazan je već za sljedeću godinu

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. lipnja 2020. u 23:25

Američka ratna mornarica mnogo novca i resursa ulaže u razvoj autonomnih plovila i zrakoplova koji bi, prema njima, mogli predstavljati budućnost ratovanja. Jedna od tehnologija koja u ovom trenutku najviše obećava upravo su autonomni borbeni zrakoplovi pogonjeni umjetnom inteligencijom, a o njima je govorio Jack Shanahan, voditelj Joint Artificial Intelligence Centera, odjela za AI ratovanje u Mornarici.

Kazao je kako su im u planu maleni, jeftini borbeni dronovi koji bi napadali u "rojevima", i kojih nije pretjerano šteta ako budu uništeni. No, Mornarica razvija i velike borbene dronove koji bi se mogli suprotstaviti pilotima u "dogfightu", izravnoj zračnoj borbi jedan-na-jedan. Ovu ideju i sam Shanahan smatra vrlo odvažnom i ambicioznom.

Dron protiv pilota?

Za srpanj sljedeće godine zakazan je prvi pokusni događaj u kojem bi se jedna bespilotna letjelica ovog tipa suočila u izravnom okršaju protiv pilota borbenog zrakoplova. U Američkoj ratnoj mornarici svjesni su da do tada njihov bespilotni sustav vrlo vjerojatno neće biti na razini da bi mogao realno parirati iskusnom pilotu. Umjesto da ciljaju na pobjedu umjetne nad prirodnom inteligencijom 2021. godine, oni su se trenutačno usmjerili na to da cijeli projekt i izravnu borbu iskoriste za učenje i poboljšavanje autonomnog pilotskog sustava.

Osnovne karakteristike koje bi, jednom u budućnosti, mogle donijeti prednost autonomnim borbenim dronovima su brže donošenje odluka, kao i činjenica da im u izravnoj borbi neće biti primarni cilj zaštititi sebe i pilota, već napasti protivnika.

Poslovično optimisitčan oko ovakve je tehnologije ranije ove godine bio Elon Musk koji je izjavio da je "prošlo vrijeme klasičnih borbenih zrakoplova" te da će se borbe budućnosti voditi isključivo dronovima. Već u srpnju 2021. mogli bismo vidjeti kako Amerikanci napreduju po tom pitanju.