Američka mornarica priprema patrolni brod bez posade

Common Unmanned Surface Vehicle (CUSV) trebao bi ponuditi rješenje za praćenje i čuvanje većih vojnih brodova od terorističkih napada – i to bez posade

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. veljače 2020. u 07:00

Ako se pita Američku mornaricu, budućnost ratovanja ne uključuje nužno ljude na prvoj crti bojišta. Nedavno smo tako pisali o njihovom projektu u kojem su zrakoplov Boeing EA-18G Growler pretvorili u bespilotnu letjelicu, dok sada iz redova Mornarice dolazi informacija o testiranju ratnih plovila bez posade.

Ploveće vozilo bez posade, Common Unmanned Surface Vehicle ili skraćeno CUSV, koristi se u mornarici već više od deset godina u misijama koje uključuju postavljanje ili traganje za podvodnim minama, no nadležni imaju plan kako ga pretvoriti u punokrvni ratni brod. Isti bi se potom koristio za patroliranje vodama i aktivno štićenje luka i velikih brodova poput nosača aviona od terorističkih napada.

Bez posade u akciju

U Mornarici smatraju da plovila bez posade imaju velik potencijal u izvođenju opasnih zadataka, jednako kao što je to sada slučaj u zračnim ili podvodnim misijama, a koje se redovito obavljaju letećim dronovima ili autonomnim podmornicama.

Ovakav bi brod s razornom moći bio vrlo važan dio obrambenih snaga Mornarice. Njime bi se upravljalo na daljinu, kontrolerom jednakim onome kod igraćih konzola, operater bi imao pogled s ugrađenih kamera, i mogao bi upravljati kretanjem plovila i njegovim oružjima. Osnovni bi zadatak bio otkrivati i otklanjati prijetnje na brz i efikasan način, i to bez da se ljudski životi dovode u opasnost.

CUSV je razvila kompanija Textron Systems, dug je 39 stopa (nešto manje od 12 metara), a može ploviti brzinom do najviše 35 čvorova (65 km/h). Autonomija mu je oko 24 sata ili 2.200 prijeđenih kilometara. Za patroliranje oko luka ili većih plovila bio bi opremljen kamerama, zvučnicima za izdavanje upozorenja, kao i strojnicom kalibra .50 (13 mm). Američka mornarica od ranije ima tek četiri CUSV-a, a sada su dobili na testiranje i novi prototip prilagođen patroliranju.