Početkom prosinca bit će otkriven novi američki bombarder, B-21

Northrop Grumman najavio je kako će uskoro odabranoj publici otkriti zrakoplov načinjen za Ratno zrakoplovstvo SAD-a, B-21 Raider, njihov najnapredniji bombarder do sada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 06:00
📷 U.S. Air Force / render
U.S. Air Force / render

Američki proizvođač zrakoplova i vojne tehnologije Northrop Grumman najavio je da će, u partnerstvu s Ratnim zrakoplovstvom SAD-a, u prvom tjednu prosinca prvi puta iz hangara službeno izvesti prvi primjerak novog bombardera, B-21 Raider. Dogodit će se to u njihovim proizvodnim pogonima u Palmdaleu u Kaliforniji, pred odabranom publikom kojoj će biti poslane pozivnice.

Najnapredniji ikada

"B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada izrađen i proizvod je inovativnosti i tehnološke izvrsnosti", poručili su iz kompanije Northrop Grumman Aeronautics Systems. B-21 Raider razvijan je od 2015. godine, kada je kompanija dobila ugovor za to, a u razvoju i izradi sudjelovao je tim ljudi iz raznih dijelova SAD-a. Osmišljen je i dizajniran uz pomoć naprednih digitalnih tehnika i modernih strojarskih praksi, a izrađen najnaprednijim tehnikama proizvodnje, tvrdi proizvođač.

📷 Northrop Grumman
Northrop Grumman

B-21 Raider bit će subsonični nuklearni bombarder, predstavnik šeste generacije borbenih zrakoplova, s naprednom prikrivnošću (stealth), optimiziran za izvođenje operacija u zahtjevnim okruženjima. Northrop Grumman kaže kako trenutačno ima šest primjeraka ovog bombardera u različitim fazama dovršenosti. Svi oni nalaze se na proizvodnoj liniji u Palmdaleu. Nakon predstavljanja u prosincu, prvi bi puta B-21 trebao poletjeti tijekom 2023. godine. Termin tog događaja ovisi o ishodima testiranja na tlu koja će uslijediti prije njega.

U aktivnu bi službu trebao biti pušten 2027. godine, a do sredine stoljeća trebao bi potpuno zamijeniti cijelu postojeću flotu američkih strateških bombardera (B-1 Lancer, B-2 Spirit te B-52 Stratofortress). Za sada je poznato vrlo malo tehničkih detalja ovog zrakoplova. Ističe se tek da će se za njega koristiti potpuno nova tehnologija stealth premaza, koji "upija" radarski signal, jednostavnijeg i jeftinijeg za održavanje nego što je onaj kod modela B-2, dok se o ostalim tehnološkim i borbenim mogućnostima tek špekulira.

Za sada postoje samo renderi koncepta 📷 Northrop Grumman
Za sada postoje samo renderi koncepta Northrop Grumman