Prve službene fotografije bombardera B-21 Raider u letu

Američko Ratno zrakoplovstvo prvi je put u godinu i pol od otkrivanja zrakoplova objavilo i njegove fotografije u letu, iako smo neke neslužbene već ranije imali prilike vidjeti

Sandro Vrbanus subota, 25. svibnja 2024. u 12:02

Novi strateški prikrivni bombarder SAD-a, B-21 Raider, prvi je put bio snimljen u zraku krajem prošle godine, kada je Northrop Grumman počeo njime obavljati prve pokusne letove. Od tada je prošlo nešto više od pola godine, a Ratno zrakoplovstvo SAD-a sada je objavilo i prve službene fotografije svojeg bombardera šeste generacije u letu.

Testiranja dobro napreduju

B-21 Raider trenutačno prolazi kroz testiranja na tlu i u zraku, a sve se obavlja u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji, s ciljem da postane osnova američke flote bombardera i ključan čimbenik nuklearne trijade. Iz Ratnog zrakoplovstva poručuju da je program B-21 na dobrom putu te da će ispuniti zacrtane ciljeve i zadane rokove. Trenutačno se događa testiranje na kojem se "testira ono što je i zamišljeno, a to pomaže u boljem razumijevanju karakteristika nove platforme, na vrlo, vrlo učinkovit način", izjavio je kriptično Andrew Hunter, pomoćni tajnik Ratnog zrakoplovstva za nabavu, tehnologije i logistiku.

Dodao je da je riječ o dominantno digitalnom zrakoplovu, namijenjenome za duge misije, s velikom mogućnošću preživljavanja, koji će u budućnosti moći zamijeniti B-1 i B-2, ostvarujući sve ciljeve nacionalne sigurnosti koji se pred njega postave.

Northrop Grumman ga razvija po principu otvorene arhitekture, u koju se lako naknadno mogu ugraditi novije zrele tehnologije, pa će zrakoplov ostati ažuran i učinkovit kroz dulje vrijeme. Time će odgovarati i na različite prijetnje, za koje se pretpostavlja da će u budućnosti dodatno napredovati. U operativnu će upotrebu ući sredinom ovoga desetljeća, a SAD-u će biti isporučeno minimalno 100 primjeraka.

Prve službene fotografije B-21 Raidera u letu u punoj rezoluciji možete pronaći ovdje.