EOptomizer je aplikacija koja navodno produljuje trajanje baterije za 30%

Tehnologija temeljena na umjetnoj inteligenciji analizira kako se aplikacija koristi tijekom dana i optimizira potrošnju energije

Mladen Smrekar srijeda, 24. kolovoza 2022. u 11:31

Aplikacija temeljena na umjetnoj inteligenciji mogla bi produljiti trajanje baterije pametnog telefona za otprilike trećinu. Rješenje Sveučilišta u Essexu ugrađeno je u aplikaciju EOptimizer i ponuđeno velikim tvrtkama kao što su Nokia i Huawei.

Učinkovito i pouzdano

Istraživači predviđaju da bi se aplikacija koristila u cijeloj industriji i pomogla u smanjenju emisija ugljika produljenjem vijeka trajanja robe široke potrošnje.

Tvorci aplikacije koja štedi bateriju
Tvorci aplikacije koja štedi bateriju

To bi se postiglo korištenjem softvera koji značajno povećava učinkovitost i pouzdanost baterija u telefonima, tabletima, automobilima, pametnim hladnjacima i prijenosnim računalima.

EOptimizer su razvili bivši zaposlenici Samsunga, Microsofta i HCL Technologiesa i koristi umjetnu inteligenciju za optimizaciju performansi čipa.

Vrhunska tehnologija analizira kako se aplikacija koristi tijekom dana i optimizira potrošnju energije
Vrhunska tehnologija analizira kako se aplikacija koristi tijekom dana i optimizira potrošnju energije

Optimiziranje potrošnje

Vrhunska tehnologija analizira kako se aplikacija koristi tijekom dana i optimizira potrošnju energije. Na primjer, korisnik bi mogao brzo skrolati kroz aplikaciju dok je na poslu kako bi provjerio naslove, što će zahtijevati veći FPS nego kad provodi više vremena na aplikaciji navečer, polako skrolajući prema dolje i čitajući više priča u cijelosti.

Metodologija znači da umjetna inteligencija shvaća promjenu FPS-a za aplikaciju koja se koristi i pokušava pronaći najbolju radnu frekvenciju CPU i GPU procesora kako bi zadovoljila promjenu dok troši najmanju količinu energije i kontrolira povećanje temperature u uređaju, što je kritičan problem u mobilnim telefonima.