Rastezljiva baterija kanadskih inženjera može se prati u perilici rublja

Baterija se sastoji od nekoliko ultra tankih slojeva cinka i manganovog dioksida u vodootpornom kućištu koje osigurava integritet baterije za višekratnu upotrebu

Mladen Smrekar utorak, 14. prosinca 2021. u 14:07

Istraživači sa Sveučilišta Britanske Kolumbije (UBC) u Vancouveru izradili su prvu fleksibilnu i perivu bateriju koja radi i kad je savijena ili rastegnuta na dvostruko više od svoje normalne duljine, ili nakon što je operete u perilici.

Cink i manganov dioksid

"Nosiva elektronika veliko je tržište, a rastezljive baterije su ključne za njihov razvoj. Međutim, sve do sada rastezljive baterije nisu se mogle prati", kaže dr. Ngoc Tan Nguyen s UBC-ovog Fakulteta primijenjenih znanosti, čija baterija može baš to.

Baterija radi i kad je savijena ili rastegnuta na dvostruko više od svoje normalne duljine (Kai Jacobson/UBC)
Baterija radi i kad je savijena ili rastegnuta na dvostruko više od svoje normalne duljine (Kai Jacobson/UBC)

U normalnim baterijama, unutarnji slojevi su tvrdi materijali zatvoreni u krutu vanjštinu. Istraživači s UBC-a su ključne spojeve - cink i manganov dioksid - izradili mljevenjem u male komadiće i potom ugradnjom u gumenu plastiku ili polimer.


Baterija se sastoji od nekoliko ultra tankih slojeva polimera omotanih u kućište od istog polimera. Ova konstrukcija stvara nepropusnu, vodootpornu brtvu koja osigurava integritet baterije kroz višekratnu upotrebu.


Istraživačica Bahar Iranpour testirala je bateriju u perilici rublja. Baterija je do sada izdržala 39 ciklusa pranja, a istraživači očekuju daljnje poboljšanje trajnosti kako se njihova tehnologija bude dalje razvijala. 

Istraživačica Bahar Iranpour testirala je bateriju u perilici rublja
Istraživačica Bahar Iranpour testirala je bateriju u perilici rublja

Izbor cinka i mangan dioksida također daje još jednu važnu prednost jer je ova kombinacija sigurnija od litij-ionskih baterija koje mogu proizvesti otrovne spojeve kada se razbiju, kaže Nguyen.

Pristupačna opcija

Uz satove i flastere za mjerenje vitalnih znakova, baterija opisana u časopisu Advanced Energy Materials, može se integrirati s odjećom koja može aktivno mijenjati boju ili temperaturu.

Istraživači sad rade na povećanju izlazne snage i vijeka trajanja baterije (Kai Jacobson/UBC)
Istraživači sad rade na povećanju izlazne snage i vijeka trajanja baterije (Kai Jacobson/UBC)

Istraživači sad rade na povećanju izlazne snage i vijeka trajanja baterije, a njena maloprodajna cijena, zbog korištenja jeftinih materijala, ne bi trebala biti veća od cijene običnih punjivih baterija.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi