Alphabet dostigao tržišnu vrijednost od 2 bilijuna dolara

Googleova krovna kompanija u ponedjeljak je nakratko premašila "okruglu" tržišnu valuaciju i time se pridružila Appleu i Microsoftu u društvu tech velikana vrjednijih od 2 bilijuna dolara

Sandro Vrbanus utorak, 9. studenog 2021. u 11:45

Ovogodišnji rast prihoda, dobiti i posljedično vrijednosti dionica, koji se bilježi u tehnološkom sektoru, doveo je do toga da je Microsoft trenutačno najvrjednija javna kompanija na svijetu. Njihova tržišna valuacija je viša od 2,5 bilijuna dolara, a u stopu je slijedi ona Appleova, tek nadomak 2,5 bilijuna. Na trećem se mjestu nalazi naftni gigant Saudi Aramco, a odmah iza njega još jedan predstavnik "big techa" – Alphabet.

Googleova je krovna kompanija ove godine također imala sjajne poslovne rezultate, a vrijednost dionice porasla joj je od siječnja za gotovo 70%. Tako je Alphabet ovoga ponedjeljka nakratko preskočio "okruglu" granicu, pa su sve njegove dionice ukupno vrijedile više od 2 bilijuna dolara. Prvi je to puta da Alphabet dolazi do ove razine tržišne vrijednosti.

Porast prihoda i dobiti

Taj rezultat posljedica je objave financijskog izvješća za treće tromjesečje, u kojem su prihodi kompanije iznosili 65,1 milijardi dolara, odnosno 41% viši nego lani u istom razdoblju. Najveći je generator prihoda bilo internetsko oglašavanje, dok su YouTube i usluge računalstva u oblaku kao donekle podbacili. Svejedno, dobit tromjesečnog je razdoblja iznosila čak 21 milijardu dolara i za gotovo 80% je viša od one u prošlogodišnjem trećem tromjesečju.

CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta
CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta

Nakon što je dosegnula nešto više od 3.000 dolara, cijena dionice oznake GOOG pala je do kraja radnog dana na Wall Streetu za nešto više od 1%, pa je s njome i tržišna vrijednost kompanije završila dan nadomak 2 bilijuna dolara. Trenutačno, dakle, Alphabet vrijedi 1,98 bilijuna, no vjerojatno je pitanje dana kada će ona ostati iznad "magične granice".

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi