Alphabet dostigao tržišnu vrijednost od 2 bilijuna dolara

Googleova krovna kompanija u ponedjeljak je nakratko premašila "okruglu" tržišnu valuaciju i time se pridružila Appleu i Microsoftu u društvu tech velikana vrjednijih od 2 bilijuna dolara

Sandro Vrbanus utorak, 9. studenog 2021. u 11:45

Ovogodišnji rast prihoda, dobiti i posljedično vrijednosti dionica, koji se bilježi u tehnološkom sektoru, doveo je do toga da je Microsoft trenutačno najvrjednija javna kompanija na svijetu. Njihova tržišna valuacija je viša od 2,5 bilijuna dolara, a u stopu je slijedi ona Appleova, tek nadomak 2,5 bilijuna. Na trećem se mjestu nalazi naftni gigant Saudi Aramco, a odmah iza njega još jedan predstavnik "big techa" – Alphabet.

Googleova je krovna kompanija ove godine također imala sjajne poslovne rezultate, a vrijednost dionice porasla joj je od siječnja za gotovo 70%. Tako je Alphabet ovoga ponedjeljka nakratko preskočio "okruglu" granicu, pa su sve njegove dionice ukupno vrijedile više od 2 bilijuna dolara. Prvi je to puta da Alphabet dolazi do ove razine tržišne vrijednosti.

Porast prihoda i dobiti

Taj rezultat posljedica je objave financijskog izvješća za treće tromjesečje, u kojem su prihodi kompanije iznosili 65,1 milijardi dolara, odnosno 41% viši nego lani u istom razdoblju. Najveći je generator prihoda bilo internetsko oglašavanje, dok su YouTube i usluge računalstva u oblaku kao donekle podbacili. Svejedno, dobit tromjesečnog je razdoblja iznosila čak 21 milijardu dolara i za gotovo 80% je viša od one u prošlogodišnjem trećem tromjesečju.

CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta
CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta

Nakon što je dosegnula nešto više od 3.000 dolara, cijena dionice oznake GOOG pala je do kraja radnog dana na Wall Streetu za nešto više od 1%, pa je s njome i tržišna vrijednost kompanije završila dan nadomak 2 bilijuna dolara. Trenutačno, dakle, Alphabet vrijedi 1,98 bilijuna, no vjerojatno je pitanje dana kada će ona ostati iznad "magične granice".HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi