Microsoft prestigao Apple po tržišnoj valuaciji i zasjeo na prvo mjesto

Porast vrijednosti dionice Microsofta i blagi pad one Appleove doveli su do smjene na vrhu ljestvice najvrjednijih kompanija svijeta s dionicama izlistanima na nekoj burzi

Sandro Vrbanus subota, 30. listopada 2021. u 15:00

Apple je ovoga tjedna objavio svoje godišnje financijsko izvješće koje je bilo gotovo savršeno s financijske strane. S obzirom na pandemiju i krizu u opskrbi, prihodi i dobit su im značajno porasli, no ne onoliko koliko su to očekivali ulagači – pa je vrijednost Appleove dionice skliznula nadolje. Istodobno je i Microsoft objavio svoje najnovije kvartalne rezultate koji su pokazali da im je prihod porastao za 22%, najviše od 2014. godine, na krilima rada od kuće i prelaska na njihova cloud rješenja.

Microsoft opet na vrhu

Ove dvije poslovne vijesti dovele su i do smjene na svjetskoj ljestvici najvrjednijih kompanija s dionicama u javnoj ponudi. Apple je tako svoje prvo mjesto prepustio upravo Microsoftu, kompaniji s kojom se već desetak godina izmjenjuje na čelu ove ljestvice. Microsoft je trenutačno, kada mu se zbroji vrijednost svih izdanih dionica, vrijedan 2,489 bilijuna američkih dolara. Apple ga prati u stopu, s tržišnom valuacijom od 2,476 bilijuna.

CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta
CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta

U dominaciju tehnoloških se divova umiješala tek naftna kompanija Saudi Aramco, i zauzela treće mjesto. Nakon nje, na ovoj su ljestvici Alphabet, Amazon, Tesla i Facebook (uskoro Meta). Potom, na 8, mjestu, slijedi Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta, a potom još tri tehnološke kompanije – Nvidia, TSMC i Tencent.

Dvije vodeće svjetske kompanije po vrijednosti u završnicu godine ulaze s otprilike jednakom kapitalizacijom i jednakim očekivanjima. I Apple i Microsoft su u svojim financijskim izvješćima naglasili kako do kraja godine očekuju izvrsne prodajne rezultate, na koje će negativno utjecati tek aktualna kriza s opskrbom čipovima i drugim sirovinama.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi