Microsoft prestigao Apple po tržišnoj valuaciji i zasjeo na prvo mjesto

Porast vrijednosti dionice Microsofta i blagi pad one Appleove doveli su do smjene na vrhu ljestvice najvrjednijih kompanija svijeta s dionicama izlistanima na nekoj burzi

Sandro Vrbanus subota, 30. listopada 2021. u 15:00

Apple je ovoga tjedna objavio svoje godišnje financijsko izvješće koje je bilo gotovo savršeno s financijske strane. S obzirom na pandemiju i krizu u opskrbi, prihodi i dobit su im značajno porasli, no ne onoliko koliko su to očekivali ulagači – pa je vrijednost Appleove dionice skliznula nadolje. Istodobno je i Microsoft objavio svoje najnovije kvartalne rezultate koji su pokazali da im je prihod porastao za 22%, najviše od 2014. godine, na krilima rada od kuće i prelaska na njihova cloud rješenja.

Microsoft opet na vrhu

Ove dvije poslovne vijesti dovele su i do smjene na svjetskoj ljestvici najvrjednijih kompanija s dionicama u javnoj ponudi. Apple je tako svoje prvo mjesto prepustio upravo Microsoftu, kompaniji s kojom se već desetak godina izmjenjuje na čelu ove ljestvice. Microsoft je trenutačno, kada mu se zbroji vrijednost svih izdanih dionica, vrijedan 2,489 bilijuna američkih dolara. Apple ga prati u stopu, s tržišnom valuacijom od 2,476 bilijuna.

CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta
CompaniesMarketCap: lista najvrjednijih kompanija svijeta

U dominaciju tehnoloških se divova umiješala tek naftna kompanija Saudi Aramco, i zauzela treće mjesto. Nakon nje, na ovoj su ljestvici Alphabet, Amazon, Tesla i Facebook (uskoro Meta). Potom, na 8, mjestu, slijedi Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta, a potom još tri tehnološke kompanije – Nvidia, TSMC i Tencent.

Dvije vodeće svjetske kompanije po vrijednosti u završnicu godine ulaze s otprilike jednakom kapitalizacijom i jednakim očekivanjima. I Apple i Microsoft su u svojim financijskim izvješćima naglasili kako do kraja godine očekuju izvrsne prodajne rezultate, na koje će negativno utjecati tek aktualna kriza s opskrbom čipovima i drugim sirovinama.