Apple se ispričao WordPressu i odobrio im iOS aplikaciju bez in-app naplate

U neočekivanom raspletu događaja, Apple se ispričao WordPressu, dozvolio im nadogradnje aplikacije te odustao od prisiljavanja na uvođenje in-app kupovine uz pripadajuću proviziju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. u 11:41

Ovoga smo vikenda prenijeli vapaje Matta Mullenwega, suosnivača WordPressa, koji je s javnošću bio podijelio svoju priču o Appleu i politici naplate sadržaja putem App Storea i unutar iOS aplikacija. Ukratko, oni su s besplatnom iOS aplikacijom, koja omogućava nekomercijalnu izradu web stranica na potpuno besplatan način, došli u probleme jer – ista nije nudila in-app kupovinu. Od svake takve kupovine Apple uzima 30% provizije, što je također predmet aktualnog spora Applea s Epic Gamesom.

WordPress je pokušao razlučiti svoje open source usluge od onih komercijalnih pod nazivom WordPress.com, a Appleu je bilo zasmetalo što se kroz besplatnu aplikaciju može dobiti informacija o naplati usluga, a one se tim putem ne mogu kupiti. Iako su iz WordPressa ponudili ukloniti svaki spomen naplate, Apple je ustrajao u zahtijevanju da se kupovina obavlja kroz aplikaciju, sve dok Mullenweg nije s pričom izišao u javnost, a prenijeli ga svi važniji tehnološki mediji.

Appleova isprika WordPressu

Potom je Apple povukao za njih pomalo neobičan potez. Ustuknuli su, priznali pogrešku, i – ispričali se developerima WordPressove aplikacije zbog zabune do koje je došlo. Izvijestili su ih pritom i da će im odobriti nadogradnje i normalan rad putem App Storea.

Kao razlog za promjenu odluke naveli su činjenicu da je iz nje uklonjena mogućnost da korisnik dođe do informacija o komercijalnim paketima, iako je isto učinjeno prije mjesec dana. WordPressova iOS aplikacija i dalje može biti potpuno besplatna kao i do sada, bez in-app kupovina, kazali su iz Applea.

Mullenweg je istaknuo kako se nije nadao ovakvom raspletu događaja, niti da će njegova objava odjeknuti izvan WordPress zajednice. Kako bilo, napisao je da je zahvalan Appleu koji je odlučio ponovno revidirati njihovu aplikaciju i dozvoliti im distribuciju nadogradnji bez potrebe za ugradnjom naplatnih sadržaja.