I osnivač WordPressa napada Apple zbog politike naplate na App Storeu

Negodovanju usmjerenom ka Appleovoj praksi uzimanja 30%-tne provizije se, nakon Epica i Facebooka, pridružio i suosnivač WordPressa tvrdeći da su im ažuriranja blokirana dok ne uvedu naplatu

Sandro Vrbanus subota, 22. kolovoza 2020. u 15:11

Matt Mullenweg jedan je od developera koji su pokrenuli open source platformu za izradu web stranica WordPress, i jedan je od onih koji su ovih dana podigli glas protiv politike Applea i njegove 30%-tne provizije za sve što se kupuje preko iOS aplikacija. Mullenweg je reagirao jer je Apple njihovoj inače potpuno besplatnoj aplikaciji ukinuo mogućnost ažuriranja i nadogradnje – sve dok ista ne uključi in-app trgovinu, pokrene naplatu za dodatne usluge te, naravno, osigura da Apple dobije svojih 30% od toga.

Ova aplikacija nudi mogućnost korisnicima da besplatno izrade svoju web stranicu, ali ne na svojoj domeni ili unutar komercijalnog paketa dostupnoga preko WordPress.com – već na besplatnoj domeni i bez ikakve naplate. Cijelo rješenje je u skladu s open source GPL licencama i naplata takvog sadržaja nema smisla, argumentiraju iz WordPressa, no Apple inzistira da se u aplikaciju ugradi mogućnost kupovine domena i komercijalnih paketa usluga.

Apple uzima 30% na sve transakcije

Cijela ova priča pokrenuta je, podsjetimo, kada je Epic Games želio izravno svojim igračima prodavati dodatne skinove za igru Fortnite, te zaobići naknade App Storea i Google Playa. Posljedično im je igra izbačena iz ovih trgovina.

Epic si je mogao dozvoliti da bude izbačen s Appleove i Googleove trgovine aplikacija, te je najavio "rat" Appleu. Podršku su dobili od mnogih, primjerice Facebooka, kojima se ne dopada da Apple uzima 30% od svih pretplata i kupovina, te ne radi iznimke niti u posebnim situacijama.

WordPress, ni izbliza financijski moćan igrač poput Epica, popustio je i najavio da će u narednih mjesec dana ažurirati svoju aplikaciju prema Appleovim uputama. Tek tada će im najvrjednija kompanija na svijetu dozvoliti da putem App Storea svojim korisnicima ponude nadogradnju na novu verziju.

Nadopuna (23.8.): Apple se, nakon što je priča izašla u medijima, ispričao developerima WordPress aplikacije zbog "zabune" do koje je došlo. Izvijestili su ih da će im odobriti nadogradnje i normalan rad putem App Storea jer su iz aplikacije uklonili mogućnost da korisnik dođe do informacija o komercijalnim paketima. WordPressova iOS aplikacija i dalje može biti potpuno besplatna kao i do sada, bez in-app kupovina, kažu iz Applea.