Apple srezao plan proizvodnje iPhonea, u 2019. stavlja fokus na usluge

Uslijed slabije potražnje za mobitelima nove generacije Apple je odlučio prilagoditi svoje proizvodne kapacitete za prvo tromjesečje ove godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. siječnja 2019. u 17:35

Vijesti o Appleovoj lošijoj financijskoj izvedbi u posljednjem tromjesečju prošle godine uzdrmale su financijska tržišta, ali su i Tim Cooku zadale poprilične glavobolje kad je riječ o planiranju proizvodnje za ovu godinu. Japanski Nikkei doznaje kako je kompanija, uslijed slabije potražnje, sada revidirala planove te odlučila smanjiti narudžbe za nove iPhone u prvom tromjesečju 2019. za 10% u odnosu na količine koje su ranije bile planirane.

Ovo je već drugo smanjenje narudžbi koje je Apple najavio svojim dobavljačima u posljednja dva mjeseca. Razine smanjenja proizvodnje različite su za pojedine dobavljače, ali se odnose na sve aktualne modele iPhonea: XS Max, XS i XR. Umjesto ranije planiranih 47-48 milijuna, Apple u prva tri mjeseca ove godine planira proizvesti 40-43 milijuna iPhonea ovih modela.

Istodobno s pojavom ovih informacija Tim Cook je dao intervju za američki CNBC, u kojem je najavio da Apple planira ove godine lansirati nekoliko novih usluga. Na njima kompanija radi već nekoliko godina, a u dugoročnim planovima im je da usluge budu zaslužne i za do 40% prihoda. Prema informacijama koje kruže od ranije, moglo bi se očekivati da Apple lansira vlastite naplatne servise za vijesti, video streaming, i slično.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi