Globalna prodaja pametnih telefona već drugi mjesec u padu

Prema brojkama koje je objavio Counterpoint Research, globalna prodaja pametnih telefona već je drugi mjesec u padu, a situacija će navodno biti sve gora

Matej Markovinović nedjelja, 3. srpnja 2022. u 06:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prema najnovijem izvješću Counterpoint Researcha, u svibnju je globalno prodano 96 milijuna pametnih telefona. Ta brojka predstavlja pad od 4 posto u usporedbi s travnjem i pad od 10 posto u odnosu na svibanj 2021. godine.

Uz to, naime, svakako treba istaknuti da je ovo drugi put u posljednjih 10 godina da je brojka prodanih pametnih telefona u istom razdoblju pala ispod 100 milijuna. Također, riječ je i o drugom uzastopnom globalnom mjesečnom padu, a kako tvrde stručnjaci, taj će se trend nastaviti i u sljedećim mjesecima.

📷 Foto: Counterpoint Research
Foto: Counterpoint Research

Unatoč snažnom oporavku nakon početnog vala Covida-19 2020. godine, prodaja pametnih telefona još se uvijek nije vratila na razine prije pandemije. Problemi s opskrbnim lancima donekle se stabiliziraju, no kako prenosi GSM Arena, rastuće razine inflacije, usporavanje proizvodnje u Kini i rat u Ukrajini, uzimaju svoj danak.

Na primjer, Counterpoint Research izvijestio je prošloga mjeseca kako je europsko tržište pametnih telefona doživjelo najgori prvi kvartal od 2013. godine. S druge strane, korejski su mediji prenijeli da Samsung ima čak 50 milijuna uređaja na zalihama distributera, što dokazuje da je potražnja – slaba.