Slaba potražnja - Samsung na zalihama ima 50 milijuna telefona

Na zalihama distributera najviše je ostalo telefona iz Samsungove Galaxy A serije, koja je na našim prostorima inače popularan izbor među kupcima

Matej Markovinović petak, 24. lipnja 2022. u 06:30
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Samsung ima gotovo 50 milijuna pametnih telefona na zalihama distributera. To su, dakle, uređaji koji čekaju da ih netko kupi, no potražnja za njima je očito - slaba. 

Kako otkriva korejski portal The Elec, u zalihama je ostalo najviše telefona iz Samsungove A serije srednjeg ranga, koja je inače namijenjena manje zahtjevnim korisnicima. Riječ je, podsjetimo, o modelima kao što su Galaxy A03s, A13, A32 5g, A52s i drugi.

Nadalje, izvori za The Elec napominju da Samsung ove godine namjerava isporučiti oko 270 milijuna pametnih telefona, a 50 milijuna uređaja na zalihi čini upravo 18 posto te brojke. Broj, kako kažu, "zdravih" zaliha, bio bi ispod 10 posto, što znači da očito postoji problem s potražnjom. 

Još jedan dokaz za smanjenu potražnju, upravo je činjenica da je Samsung početkom ove godine proizvodio oko 20 milijuna telefona mjesečno, da bi tu brojku smanjili na oko 10 milijuna u svibnju. Manja potražnja također je potaknula južnokorejskog proizvođača da smanji narudžbe komponenti od dobavljača za 30 do 70 posto od travnja do svibnja. 

Navodi se da je razlog za smanjenu potražnju novi Covid-19 lockdown u Kini, rat u Ukrajini, povećana inflacija te rast cijena sirovina potrebnih za proizvodnju.