Hrvatski Telekom u prvoj polovici godine s rastom prihoda 6,2%

Tijekom prvih šest mjeseci 2023., kompanija bilježi dobre poslovni rezultate, rast prihoda koji je ublažio rast operativnih troškova, rast prilagođene dobiti, ali i nastavak ulaganja u 5G i optičku mrežu

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. srpnja 2023. u 18:30

Hrvatski Telekom je u prvoj polovici 2023. godine temeljem pozitivnog razvoja poslovanja zabilježio rast prihoda od 6,2% u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat rasta prihoda u segmentu poslovnih i privatnih korisnika, stoji u njihovom polugodišnjem poslovnom izvješću.

Unatoč dvoznamenkastim inflacijskim pritiscima na troškovnu bazu, zahvaljujući nastavku transformacije operativnog modela i inicijativama povećanja učinkovitosti, rast operativnih troškova zadržan je na 6,7% u odnosu na isto razdoblje lani, a što je zajedno sa snažnim poslovnim zamahom doprinijelo 1,8% rastom prilagođene EBITDA AL u istom razdoblju, kažu iz Hrvatskog Telekoma. Neto dobit od 53,3 milijuna eura približna je predpandemijskoj razini, a najvećim dijelom je podržana neoperativnim stavkama i rezultatima Crne Gore.

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijuna eura (+126,4% na godišnjoj razini).

Širenje 5G i optike

HT je osigurao najveći udio spektra na aukciji za postojeće frekvencije, što u kombinaciji s najvećim udjelom u 5G spektru osvojenim prije dvije godine, daje kompaniji konkurentsku prednost. Istodobno, već petu godinu zaredom HT je osvojio nagradu Ookla Speedtest za najbolju i najbržu mobilnu mrežu, postigavši najbolji ikad zabilježeni rezultat u Hrvatskoj.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine, HT je nastavio širiti svoju optičku mrežu (FTTH), povećavajući je za dodatnih 19% u odnosu na isto razdoblje lani. To ih, kažu, približava ostvarivanju ambicije pokrivanja više od milijun kućanstava optikom.

Povrat ENTS-a

Hrvatski Telekom odlučio je preuzeti nazad tehnološku jedinicu za izgradnju i održavanje HT mreže od Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (ENTS) koja je od rujna 2014. godine bila izdvojena u navedenu kompaniju te je obavljala poslove za Hrvatski Telekom u domeni pružanja usluga izgradnje i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture.

Energija iz obnovljivih izvora

Hrvatski Telekom d.d. i Liburana d.o.o., 100% u vlasništvu Professio Energia d.d., zaključili su virtualni korporativni ugovor o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA). Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac.

Prvi je to korporativni vPPA u Hrvatskoj predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan korak u podmirenju značajnog dijela godišnje potrebe HT-a za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a istodobno izravno doprinosi i ostvarenju ambicioznih ESG ciljeva kompanije.

Program povrata kapitala za dioničare

Strategija za raspoređivanje kapitala pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i namjeru uprave da vrati vrijednost dioničarima. Na Glavnoj skupštini 10. svibnja 2023. godine, Uprava i Nadzorni odbor su potvrdili zajednički prijedlog za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9% i rast od 3,6% u usporedbi s prethodnom godinom. U prvoj polovici 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 216.286 dionica Društva te je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 5,4 milijuna eura.

Uprava u ovom trenutku očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu, dok su poslovni izgledi do kraja godine ostali nepromijenjeni.

Osvrćući se na poslovne rezultate za prvo polugodište 2023. godine, Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"U prvih šest mjeseci 2023. godine nastavili smo s dobrim poslovnim rezultatima i u segmentu privatnih i poslovnih korisnika, te s rastom prihoda i EBITDA-e čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove.

Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje. S najvećim ulaganjima u industriji, Hrvatski Telekom je ojačao temelje za budući održivi rast, te potvrdio status vodeće fiksne i mobilne mreže. Dodatno poboljšanje kvalitete naše mreže i povećanje pokrivenosti gigabitnom 5G mrežom rezultiralo je osvajanjem Ookla nagrada za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom. Nastavkom izgradnje najveće optičke mreže u gradovima i ruralnim područjima kućanstva i tvrtke diljem Hrvatske uvodimo u gigabitnu eru, te ostajemo predani planovima da pokrijemo više od milijun hrvatskih kućanstava optikom.

Transformacijska snaga digitalizacije omogućava ekonomski rast i društveni razvoj, a s mrežama koje gradimo i koje su kralježnica digitalizacije, nastavljamo stvarati prilike za napredak Hrvatske."