Ni Facebooku se ne dopada Appleova politika provizije na App Storeu

Provizija od 30% za sve transakcije obavljene kroz App Store i aplikacije koje se na njemu nalaze predmet je tužbe Epic Gamesa, a na službenom blogu protiv iste je istupio i Facebook

Sandro Vrbanus subota, 15. kolovoza 2020. u 21:10

Vjerojatno glavna priča u tehnološkim krugovima ovih dana jest tužba Epic Gamesa protiv Applea i Googlea. Podsjetimo, izdavač megapopularne igre Fortnite optužio je ove kompanije da se na svojim trgovinama aplikacija ponašaju monopolistički jer im ne dozvoljavaju da svojim korisnicima in-app kupovine naplaćuju izravno. Umjesto toga, i Google i Apple žele uzeti 30% od svake transakcije obavljene kroz mobilnu aplikaciju, pa su izbacili Fortnite sa svojih trgovina zbog eksplicitnog kršenja tog pravila.

Appleu 30% od svega

Cijela ova priča tek je na početku, jer treba vidjeti kako će tužba proći, a u nju se kratkim osvrtom uključio i Facebook. Oni su, naime, poslovnim korisnicima koji organiziraju online događaje dali mogućnost da to učine putem mobilne aplikacije. Unutar stranice svoje kompanije tako mali poslovni subjekti mogu kreirati online događaj, organizirati ga, ali i naplatiti ulaznice.

Čim se spomene naplata, u priču se uključuje i Apple tražeći svojih 30%. Facebook je od Applea, kažu, tražio da se zbog iznimne situacije s pandemijom i teškog opstanka malih tvrtki, prisiljenih raditi online, odreknu svoje provizije u ovom slučaju. Facebook se svoje provizije odrekao, no njihov apel u Cupertinu nije pao na plodno tlo.

Online događaji uključuju, na primjer, fitness lekcije na daljinu
Online događaji uključuju, na primjer, fitness lekcije na daljinu

Iz tog će razloga, ističu iz Facebooka, mali poduzetnici koji organiziraju i naplate ulaznice za online događaje preko njihove aplikacije dobiti tek 70% svojeg zarađenog prihoda. Ostatak će otići Appleu za usluge App Storea, što u Facebooku opisuju kao "porez" i dodatni namet na ionako opterećene male poslovne subjekte.