I SAD žele blokirati Microsoftovo preuzimanje Activisiona

Potencijalno najveća akvizicija u povijesti industrije videoigara nalazi se u opasnosti. Osim Ujedinjenog Kraljevstva, svoje neslaganje s predloženim pripajanjem iznijeli su i američki tržišni regulatori

Sandro Vrbanus utorak, 13. lipnja 2023. u 18:47

Saga se nastavlja – Microsoft želi za 68,7 milijardi dolara preuzeti studio za razvoj igara Activision Blizzard, no regulatori mu to i dalje, godinu i pol nakon inicijalnog dogovora, ne dozvoljavaju. Podsjetimo, prvi regulator koji se umiješao u akviziciju bila je britanska Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište (CMA), koja se pobunila jer smatra da će Microsoft kupnjom pogoršati situaciju na tržištu, utjecati na konkurenciju te smanjiti izbor korisnicima.

Nedugo zatim svoje je, i to pozitivno, mišljenje istaknula Europska komisija. Prema njima, zakonske zapreke za preuzimanje nema, a obveze, koje je Microsoft ugovorom preuzeo, potpuno odgovaraju pravilima za pošteno tržišno natjecanje Europske unije. No, ovoga tjedna stiže nova glavobolja za Microsoftove direktore.

FTC ima rezerve

Naime, američka Komisija za trgovinu (FTC) zatražila je od suda blokiranje akvizicije. Preuzimanje, kako je najavljeno, bilo bi najveće u ovoj industriji ikada, ali bi značajno negativno utjecalo na konkurenciju u sektoru računalnih igara, poručili su. Od suda traže da zaustavi provedbu ugovora u djelo kako bi se spriječila moguća šteta i kršenje antitrustovskih propisa SAD-a.

Ključno je pitanje – bi li prelazak ovih naslova u Microsoftovu ponudu negativno utjecao na konkurenciju te smanjio izbor igračima na ostalim platformama i u oblaku?
Ključno je pitanje – bi li prelazak ovih naslova u Microsoftovu ponudu negativno utjecao na konkurenciju te smanjio izbor igračima na ostalim platformama i u oblaku?

Iz Microsofta i Activisiona najavili su žalbu na ovu odluku, a proces bi pred nadležnim sudom trebao započeti tek u kolovozu. Međutim, iako će svoju stranu priče morati predstaviti sudu, iz ovih kompanija smatraju da će im to biti odlična prilika za predstaviti sve na čemu su njihovi odvjetnici radili više od godine dana. Uvjereni su da imaju neoborive dokaze, kojima će pokazati da pripajanje može donijeti mnogo toga pozitivnoga igračima, američkom tržištu rada, dioničarima, kao i samim kompanijama, koje će se zajednički bolje moći nositi s inozemnom konkurencijom.