Microsoftovu akviziciju Activisiona blokirao britanski regulator

Britanski regulator blokirao je Microsoftovu akviziciju Activisiona, tvrdeći kako bi ona dala Microsoftu još jaču poziciju u uslugama za igranje u oblaku

Matej Markovinović četvrtak, 27. travnja 2023. u 15:43

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište (CMA), presudila je protiv Microsoftovog ugovora o kupnji Activision Blizzarda vrijednog 68,7 milijardi dolara. Kako tvrde regulatori, ta bi akvizicija učinila Microsoft dominantnim igračem u području igranja u oblaku, gušeći tako konkurenciju i pružajući britanskim igračima manje izbora.

„Microsoft ima jaku poziciju u uslugama za igranje u oblaku, a dokazi dostupni CMA-u pokazuju da bi Microsoft smatrao komercijalno korisnim da Activisionove igre budu ekskluzivne za njegovu uslugu igranja u oblaku“, objašnjava britanski regulator.

Naime, CMA procjenjuje da Microsoft čini gotovo 70 posto globalnih usluga igranja u oblaku putem Windowsa i svog Xbox portfelja. Osim toga, ističu da bi Microsoftova mogućnost da Call of Duty serijal videoigara učini ekskluzivnim za svoj Xbox Game Pass, predstavljala veliku prepreku koja bi ih na koncu stavila u veliku prednost u odnosu na konkurente.

Microsoft i Activision Blizzard nisu sretni s ovom odlukom, stoga je već najavljeno da će uložiti žalbu. Podsjećamo, ako ova akvizicija na koncu ipak bude odobrena, bit će riječ o najvećem preuzimanju ikad viđenom u igraćoj industriji te u Microsoftovoj povijesti.