Microsoft pregovara o kupnji kompanije koja je pomogla Appleu razviti Siri

U javnost je dospjela informacija da Microsoft navodno pregovara o preuzimanju kompanije Nuance Communications koja se bavi umjetnom inteligencijom u području razumijevanja i sinteze govora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 12:02

Nakon što su se malo stišale glasine o Microsoftovom preuzimanju Discorda, pojavile su se nove, ponovno vezane za Microsoft. Ovoga puta govori se o pregovorima za preuzimanje američke kompanije Nuance Communications, specijalizirane za sustave umjetne inteligencije u području razumijevanja i sinteze govora.

Prema informacijama koje je doznao Bloomberg, Microsoft bi za ovu kompaniju mogao biti spreman platiti čak 16 milijardi dolara, odnosno oko 23% više po dionici nego je ta dionica vrijedila krajem prošlog tjedna. Dođe li do dogovora, akvizicija će biti službeno objavljena ovoga tjedna, kažu njihovi izvori.

Druga najveća akvizicija Microsofta

Zanimljivo, Nuance Communications je postavio temelje tehnologije koju danas Apple koristi na svojim mobitelima i pametnim zvučnicima za pokretanje virtualne asistentice Siri. S Microsoftom surađuju od 2019. godine na prepoznavanju govora i tehnologiji koja bi omogućila laku digitalizaciju razgovora. Prvu su primjenu pronašli u medicini, gdje ona služi za transkribiranje razgovora liječnika i pacijenata.

Preuzimanje Nuancea od strane Microsofta moglo bi tako imati i posljedice za Apple, koji i dalje koristi njihovu tehnologiju za prepoznavanje govora. Službenih informacija iz Microsofta za sada nema. U slučaju da se ostvare glasine o akviziciji vrijednoj 16 milijardi dolara, bilo bi to drugo financijski najveće preuzimanje Microsofta u povijesti, odmah iza kupnje LinkedIna 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

NADOPUNA (18:00): Microsoft je danas i službeno potvrdio preuzimanje kompanije Nuance Communications, u transakciji vrijednoj čak 19,7 milijardi dolara.