Musk odustao od Twittera, ali Twitter od njega nije

Točno kako se ovih dana i pisalo, Elon Musk povukao je svoju ponudu za preuzimanje Twittera, a ovi su odmah najavili tužbu zbog kršenja ugovora, koja bi ga mogla skupo koštati

Sandro Vrbanus subota, 9. srpnja 2022. u 09:22

Twitter ipak neće postati vlasništvo Elona Muska. Tijekom noći je u medije stigla informacija o tome da je Musk povukao svoju službenu ponudu za preuzimanje te o tome obavijestio upravu kompanije i nadležnu Komisiju za vrijednosne papire (SEC). Pravni tim u obrazloženju ovakve odluke navodi iste one razloga o kojima se ovih dana neslužbeno šuškalo – nesposobnost Twittera da Musku, kao potencijalnom novom vlasniku, dostavi nezavisnu analizu spam računa na toj platformi.

Milijardu dolara penala

No, ovo povlačenje u kompaniji ne prihvaćaju, budući da je predugovor već bio potpisan. Oni sada najavljuju kako i dalje očekuju da se akvizicija provede kako je ugovoreno, a u suprotnom planiraju tužiti Muska. U istom ugovoru stajala je i klauzula koja obvezuje Muska na plaćanje čak milijarde dolara u slučaju da od preuzimanja odustane, i to bi moglo biti ono što će aktualna uprava Twittera i tražiti, ako ne i više. Naravno, u ugovoru su navedene i iznimke za plaćanje tih penala, što će Muskovi pravnici pokušati iskoristiti da ga izvuku i od te obveze.

Već smo pisali i kako je Twitterova dionica na razinama cijene oko 30% nižima od onih koje su bile predviđene ugovorom o preuzimanju, a vijest o propadanju tog posla nije im pomogla – nakon objave o odustajanju njihova je vrijednost potonula za dodatnih oko 5%. Zanimljivo, istodobno je porasla i vrijednost Teslinih dionica, za oko 2,5%, jer je ulagačima vjerojatno laknulo što se šef te kompanije neće početi baviti društvenim mrežama.

Kako bilo, teško da je ovoj priči ovdje kraj. Saga će se vjerojatno nastaviti na sudu, koji bi mogao razriješiti slučaj na tri načina: potpuno raskinuti ugovor o preuzimanju bez posljedica, natjerati Muska da plati penale za napuštanje dogovora, ili pak – natjerati ga da ipak posegne u džep i ispuni ugovorne obveze te plati 54,2 dolara za svaku dionicu Twittera.