Nije kraj otpuštanjima: Amazon ukida još 9.000 radnih mjesta

Nakon 18 tisuća otkaza u proteklim mjesecima, Amazon će ih podijeliti još oko devet tisuća u narednih nekoliko tjedana, a sve u cilju "dugoročno zdravijeg poslovanja"

Sandro Vrbanus utorak, 21. ožujka 2023. u 06:00

Ovaj radni tjedan nije dobro počeo za oko devet tisuća zaposlenika Amazona, koji su u ponedjeljak doznali kako će u narednim tjednima ostati bez posla. U svojem internom dopisu zaposlenicima, aktualni generalni direktor Amazona Andy Jassy najavio je da će u drugoj fazi njihovog poslovnog plana biti ukinuto oko 9.000 radnih mjesta, i to u sljedećim odjelima: AWS-u (Amazon Web Services), PXT-u (People Experience Technology), Twitchu te oglašivačkom odjelu. "Bila je to teška odluka, ali smatramo da je tako dugoročno najbolje za kompaniju", kaže Jassy.

Zahvaćeni AWS i Twitch

Pojasnio je što stoji iza ove odluke – veliki valovi zapošljavanja u doba poslovnog rasta, koji sada moraju rezultirati i otpuštanjima u periodu ekonomske nesigurnosti. Kao objašnjenje zašto nisu sva ova radna mjesta bila eliminirana odjednom, napisao je da nisu svi timovi u imali spremne analize i popis radnih mjesta za gašenje, pa je u siječnju tako bilo podijeljeno "samo" 18 tisuća otkaza, što je ionako bi kompanijski rekord. Najnoviji val otpuštanja trebao bi biti završen do sredine ili kraja travnja.

Prema portalu layoffs.fyi samo od početka ove godine u tehnološkom sektoru otpuštale su 503 kompanije, s ukupno više od 139.000 "srezanih" pozicija. Neslavnu listu predvode Amazon, Google, Meta i Microsoft.

Iz Amazona kažu kako će poštivati sve ugovore i pravila o otpuštanjima, pa će i procedure te vremenski rokovi za otkaze u europskim podružnicama biti nešto drugačiji. Svim radnicima, koje će ovaj val otkaza zahvatiti, bit će isplaćene otpremnine, osigurano prijelazno zdravstveno osiguranje, a bit će im osigurana i podrška kod traženja novog posla.