Novi zaplet: većina zaposlenika OpenAI-ja prijeti prelaskom u Microsoft

Sam Altman prihvatio je ponudu i obećao prijeći u Microsoft, a njegovi dojučerašnji suradnici s time nisu sretni. Gotovo svi potpisali su peticiju kojom traže ostavku uprave i povratak Altmana

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. studenog 2023. u 21:40

Mislili ste da je drama u OpenAI-ju završila najavom da će Sam Altman prijeći u Microsoft, a na čelo OpenAI-ja umjesto njega doći Emmett Shear? Grdno ste se prevarili, jer nas je tijekom dana dočekao novi zaplet, još intrigantniji i kompliciraniji od dosadašnjega. Naime, iako je smjena Altmana sada već gotova stvar, tj. on se nema namjeru vraćati u OpenAI, njegovi dojučerašnji suradnici pokrenuli su peticiju da se to ipak dogodi.

Potpuno lojalni Altmanu

Otvoreno pismo upravi potpisalo je u nekoliko sati njih više od 500, od ukupno otprilike 770 trenutačnih zaposlenika te kompanije. U njemu traže od upravnog odbora da odstupi jer nije sposoban upravljati tom organizacijom, koja je svjetski lider u razvoju umjetne inteligencije. Posljednji potezi pokazuju da nisu kompetentni, da destabiliziraju organizaciju i unose nemir neutemeljenim optužbama, pa zaposlenici traže njihovu kolektivnu ostavku i vraćanje Altmana na čelnu poziciju te Grega Brockmana u upravu.

U slučaju da se to ne dogodi, potpisnici najavljuju otkaze, odnosno izravni odlazak u Microsoftov novi odjel za umjetnu inteligenciju, koji će predvoditi Altman. Time bi Microsoft "besplatno" gotovo sve zaposlenike OpenAI-ja, njihovu ekspertizu i donedavne šefove, a OpenAI bi se, vrlo vjerojatno, preko noći raspao. Da je tomu stvarno tako, pokazuje i činjenica da je do kraja dana isto pismo potpisalo 700-tinjak zaposlenika – dakle, gotovo svi.

Ilya protiv Ilye

Posebno iznenađuje činjenica da je ovo pismo, upućeno upravi, potpisao i najistaknutiji član tog tijela – Ilya Sutskever. On se javno ispričao za svoje postupke posljednjih dana, kaže da nije želio zlo kompaniji te obećao da će učiniti sve da se ona ponovno ujedini. Kako to misli učiniti pozivajući praktički samog sebe na ostavku, nije pojasnio.

Upravni odbor OpenAI-ja prije ovog vikenda sastojao se od šest članova. Sam Altman otpušten je, za njim je otišao Greg Brockman, a sada je, kako se čini, ploču promijenio i Ilya Sutskever. Pismo će, dakle, biti adresirano na preostalih troje članova: Adam D’Angelo, Tasha McCauley i Helen Toner sada drže sudbinu najistaknutije svjetske AI organizacije u svojim rukama.